Митрополит Григорий отбеляза Тодоровден в свищовското село Вардим

Велико Търново Лайф

26-02-2018, 11:06

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Празникът продължи с конни надбягвания

На Тодоровден Великотърновският митрополит Григорий удостои с присъствието си празника, който традиционно се провежда в село Вардим, община Свищов. Негово Високо преосвещенство пристигна в храм "Св. Архангел Михаил" във Вардим, придружаван от отец Христо - игумен на манастира "Покров Богородичен", край Свищов. Двамата се помолиха в храма за здравето и благополучието на всички. Дядо Григорий изрази радостта си да намери постройката в завидно добро състояние и поздрави местната управа, че полага грижи за Божия дом. Визитата му продължи към мястото на тържеството, където се бяха събрали множество хора, както и конните впрягове, в очакване на традиционното за празника надбягване. Двамата свещенослужители отслужиха празничен молебен, а Дядо Григорий разказа за историята на празника и житието на Св. Тодор. Великотърновският митрополит сподели, че на този ден обикновено посещава град Елена или село Арбанаси, където също отбелязват Тодоровден, но за първи път, по негово желание, е решил да посети Свищовска духовна околия, защото съблюдава нейната дейност и с радост установява развитие. Той сподели колко важно е да се грижим за вярата и за Божия дом, а в последно време община Свищов провежда кампания за подобряването на условията в храмовете. През изминалите две години са извършени ремонтни дейности на почти всички църкви, като в някои от храмовете такива дейности предстоят.

Кметът на село Вардим Сенка Добрева изрази своята радост от присъствието на височайшия гост и благодари за оказаната чест. Празникът продължи с конните надбягвания, които публиката очакваше с нетърпение.

Малко по-рано на същия ден, Тодоровден беше отбелязан и в село Драгомирово. В центъра на селото се бяха събрали, както публика и гости, така и участниците в конските кушии. Кметът Марин Крачунов изрази радостта си от това, че тази година броят на състезателите е по-многоброен и в надбягването са се включили хора от съседни села. В тържеството участваха художествени състави от Драгомирово, а молебен и водосвет отслужи отец Евгени. Той поръси конете, а местните жени ги закичиха с червени пискюли за здраве и сила. Празникът и тук приключи с оспорвано надбягване. След награждаването на първенците, селският мегдан се разлюля от кръшни български хора.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов