Голям общоселски празник с конски кушии си спретнаха в Константин

Велико Търново Лайф

26-02-2018, 14:40

Снимка:

община Елена

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Големият общоселски празник на Тодоровден в Константин отново събра заедно и християни, и мюсюлмани. Денят е свързан с почитането на конете и от незапомнени времена в селото се правят кушии.
 Тази година в надбягванията взеха участие 19 каруци. Преди състезанието много хора се събраха в центъра пред кметството, за да посрещнат стопаните и техните коне, както повелява обичаят. Константин е селото, в което и днес се отглеждат най-много коне, а участието в кушиите за много семейства е традиция и повод да покажат силни и добре гледани животни. Подготовката започва дни преди празника. Каруците трябва да се стегнат и украсят, конете да се нагиздят с образцови амуниции, и стопаните да са пременени на този ден – с нови дрехи или с народни носии. Сред гостите, дошли да ги уважат, бяха кметът на общината инж. Дилян Млъзев и неговият заместник Десислава Шопова.
 Впечатляващата колона, готова за кушиите, се подрежда. Посрещат ги с хляб, сол и музика, и неизменно за този празник – с варена царевица. Кметът Стоян Комитов поздравява хората с Тодоровден и всички се изнасят край селото, на местността „Рибни кладенец“, където от 40 години се провеждат надбягванията. Мястото е избрано заради съседите им от Беброво. През 1970 година по инициатива на младежи от Константин традицията е възстановена. Посрещането на колоната ставало край Беброво, а на връщане минавала през селото. Бебревени започнали да мърморят, че конете замърсявали улиците. Недоволството им още повече амбицирало константинчани, които не само променил маршрута на колоната, но и започнали да организират още по-голям празник.
 В тазгодишните кушии първото място спечели Сабри Бахчедов, следван от Атанас Джамбазов. Трети остана Стефан Василев. Награди имаше и за участниците с най-изписани каруци. Николай Ников пък бе награден за най-много участия в надбягванията. От няколко години организаторите – кметството и читалищното настоятелството в Константин връчват награда за съхраняване и обогатяване на традициите на местния празник. Този път тя бе присъдена посмъртно на Шабан Устов.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов