Община Велико Търново поема дълг от 805 768 лева за модернизиране на образователната инфраструктура

Мисия

28-02-2018, 07:22

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Дългът ще бъде погасен на 59 равни части по 13 700 лева в следващите пет години

Обществено обсъждане, относно предложение за поемане на дългосрочен общински дълг през 2018 година, се проведе в община Велико Търново, съобщи Общинско радио. 805 768 лева е размерът на дълга. Средствата са собственият приход на местната администрация за реализиране на проекта „Развитие на модерна образователна инфраструктура в град Велико Търново”, поясни зам.-кметът Снежана Данева-Иванова. С изпълнението на строително-монтажните работи ще бъдат осигурени по-добри условия в детските градини „Ален мак”, „Рада войвода” и „Пролет”, ще бъдат обновени и оборудвани СУ „Владимир Комаров” и общата сграда на СУ „Г.С. Раковски” и Спортното училище. Финансирането на проекта се осъществява по Оперативна програма „Региони в растеж” на стойност над 8 милиона лева. 805-те хиляди лева ще бъдат отпуснати от Фонда за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ. Те ще бъдат насочени конкретно към ремонта на учебната и тренировъчната база на Спортното училище. За останалите обекти финансирането е безвъзмездно, каза Данева. Дългът ще бъде погасен на 59 равни части по 13 700  лева в следващите пет години.

Увеличаване на енергийната ефективност и намаляване на общите разходи за енергоносители, осигуряване на рентабилна образователна среда, водеща до устойчиво развитие, са очакваните резултати след окончателното завършване на дейностите.

Спортното училище е разположено в четириетажна монолитна постройка с 3368 кв. метра застроена площ.  Основен ремонт на сградата и прилежащото й дворно пространство не е правен от построяването им през 1992 г., каза директорът на учебното заведение Снежина Михова. По проекта се предвижда саниране на корпусите, строителство на трети етаж на общежитието, което ще увеличи капацитета му до 144 легла. Планират се още нова топлоинсталация, възстановяване на кухненския стол, ремонт на физкултурните салони и съблекалните, на футболните игрища.

Спортното училище е най-бързо развиващата се институция в област Велико Търново, подчерта Михова. От 98 деца през 2012 г., когато то бе възстановено – днес се обучават и тренират 290 ученици от региона, Асеновград, Гоце Делчев, Варна, Бургас, Монтана, Кнежа.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)