Младите великотърновци искат стабилност и предвидимост на държавата

Животът

01-03-2018, 11:28

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това са резултатите от форумите “Младежко предприемачество и заетост”

Младите хора искат да усещат по-голяма икономическа и социална стабилност и предвидимост на държавата, за да станат предприемачи или да останат да работят в родните си градове. Това споделят  180 младежи  от цялата страна - ученици, студенти и представители на неправителствени организации, които участваха в поредица от три  национални младежки срещи, организирани от Сдружение „Моят град“ по Програма „Еразъм+“.

Младежките форуми  се проведоха в градовете Варна, Велико Търново и София под мотото “Младежко предприемачество и заетост”.  По време на тези срещи младежите   обсъдиха  проблеми на професионалната реализация, безработицата и  предлаганата от училищата професионална подготовка. Те споделиха, че, за да развиват собствен бизнес, е нужно да усетят по-голяма стабилност на държавата.

Един от гост-лекторите на срещите беше популярният икономически анализатор Петър Ганев. Той сподели с  участниците, че хората, които развиват собствен бизнес, са двигателите на напредъка в една пазарна икономика, но също така допълни и, че да поощряваш младите към предприемачество, може само след честното предупреждение, че това значи да работиш в нестабилна и рискова среда. Той призова младите хора да се насочат към сектори, които са глобални и са по-далеч от държавата, за да имат повече възможности за успех.

Младите хора от Велико Търново споделиха след срещата, че биха избрали родния си град, за да създадат семейство и да градят кариера, но имат нужда от повече предвидимост и социална сигурност. Смислена кариера и  мотивация - това е ключът към успеха за тях.

Една от най-важните предимства на младежките форуми е възможността младите хора да дебатират своите виждания и проблеми с лица, отговорни за формиране на младежките политики и стратегии, а също така и да се запознаят с успешни млади предприемачи и да чуят техните лични истории.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов