С тържествен ритуал и фолклорен концерт горнооряховчани ще честват Националния празник

Животът

02-03-2018, 18:12

Снимка:

община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Движението на автомобили в центъра ще бъде спряно

С тържествен ритуал в Горна Оряховица ще бъде отбелязан Националният празник - 3 март. Честването ще започне в 11.00 ч. с издигане на знамето на Република България пред сградата на Община Горна Оряховица. Слово по повод 140 години от Освобождението на България ще произнесе кметът инж. Добромир Добрев. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Георги Измирлиев.

След тържествената част, празникът ще продължи с концерт на фолклорните изпълнителки Ива и Велислава Костадинови, които заедно с фолклорни състави при НЧ „Братя Грънчарови-2002” ще поздравят горнооряховчани и гостите на града.

Iva_i_Velislava_KostadinoviИва и Велислава Костадинови са сестри, внучки на известната народна певица Гуна Иванова. От нея двете наследяват таланта си и силната любов към фолклора. Имат общ албум: „Зайди, зайди, ясно слънце“. Репертоарът на Ива и Велислава Костадинови включва песните „Катерино моме“, „Девойко мари хубава“, „Море сокол пие“, „Песен за Самуил“, „Недо ле, арна девойко“, „Море пиле, славей пиле“, „Сойка птица“, „Ой, ти моме, Ангелино“, „Айде моме, босо по росата“ и др.

Във връзка с провеждане на мероприятието, ще бъде спряно движението на автомобили от 10.45 ч. до приключването му по маршрута: кръстовището на ул. "Георги Измирлиев" с ул. "Цар Освободител", до НЧ "Напредък - 1869"; кръстовището на ул. "Иван Вазов" с ул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Янко Боянов"; кръстовището на ул. "Елена Грънчарова" с ул. "Св. Княз Борис І".

В деня на Националния празник – 3 март входът за всички посетители на Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде безплатен. Работното време на музея ще бъде от 10.00 до 16.00 часа. Посетителите ще могат да се снимат с Горнооряховското бойно знаме, ушито за горнооряховските въстаници през 1876 г. от Елена Грънчарова, Вангели Шопова и Зойка Обрешкова. То е единственото българско знаме на служба в Руско-турската война 1877-1878 г.

Чествания по повод 140 години от Освобождението ще има и в селищата на общината. Част от населените места ще се присъединят към националната инициатива на „Българи за България“ и „Сдружение Азбукари“ „Пробуждане с хоро“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов