Генчо Генчев: Това е денят на победата на несломимия български дух

Животът

03-03-2018, 06:10

Снимка:

община Свищов

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

На трети март кметът на Свищов Генчо Генчев отправи следния поздрав към съгражданите си от първия освободен български град:

"Имам честта да ви поздравя с националния празник на България – Трети март и навършването на 140 години от освобождението на страната ни от петвековното чуждо подтисничество.

За нас, българите, Трети март е свещена дата, ознаменувана от Санстефанския мирен договор поставил края на Руско-турската война от 1877-1878 г. Война, която започна от свищовския дунавски бряг през нощта на 26 срещу 27 юни 1877 г., за да може година по-късно победоносния поход, строшил вековните окови, да върне на страната ни нейното заслужено място в Европа.

Трети март е връхната точка на многовековната борба на българския народ за национална независимост и суверенно развитие. Това е денят на победата на несломимия български дух, който отказа да се примири с трагичната си съдба и денят, който бляскаво ознаменува началото на нова епоха на самостоятелно политическо, духовно и културно развитие на българската държава.

На Трети март, всички ние, се покланяме в знак на признателност към онези храбри руски, украински, белоруски, финландски, румънски воини, които се сражаваха за нашата свобода. Отдаваме почит на всички смели българи – духовници, културни дейци, хайдути, революционери и опълченци, които доброволно се пожертваха в името на родината. Затова ние трябва да помним миналото и да знаем за трудния и дълъг път към свободата, по който са вървели Паисий и Софроний, Левски и Апостолите на Априлското въстание, Ботев и всички знайни и незнайни борци за нашата независимост. Днес, всички ние трябва да ценим високо тяхната саможертва и Свободата, която ни подариха. Думите са безсилни да опишат нашата благодарност, уважение и възхищение пред техния подвиг.

Нека се поклоним пред светлата памет на героите!"



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов