Голямо българско хоро извиха горнооряховчани навръх Националния празник

Велико Търново Лайф

03-03-2018, 15:25

Снимка:

община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Горнооряховчани и гости на града се включиха в честването на днешния Национален празник. Студеният сутрешен вятър не уплаши желаещите да дойдат на пл. "Георги Измирлиев" и да празнуват заедно 140-та годишнина от Освобождението на България. Настроение към празничния ден добавяха и стотиците знаменца бяло, зелено, червено, които общинското ръководство бе осигурило за гражданите.

Тържественият ритуал започна с издигане на националното знаме пред сградата на Общината от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов и кмета инж. Добромир Добрев. Градоначалникът произнесе слово по повод 140-та годишнина от Освобождението. „Този ден е празник на Свободата. Родена в смелостта на стотици герои, пречистена като идея от своя апостол Васил Левски, вдъхновена от стиховете на Христо Ботев и извоювана с кръв. Кръвта на панагюрци, перущенци и батачани, кръвта на българските опълченци, кръвта на хилядите руски синове, оставили костите си в тази земя”, каза в словото си инж. Добромир Добрев. „В очите на българите все по-често припламват упорството и дързостта, възражда се надеждата и самочувствието в собствените сили.

Този дух носят в гърдите си 240 души от селищата на Горнооряховска община, които се включват в Българското опълчение. Нашият град остава в историята и с една светиня – знамето, ушито от горнооряховчанки за априлските въстаници, поема към Шипка и Шейново в ръцете на ІV-та опълченска дружина”, каза още градоначалникът.

Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени венци и цветя от народния представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева, председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от военно формирование 22 790, от общинските организации на военноинвалидите, офицерите и сержантите от резерва, от Съюза на пенсионерите в Община Горна Оряховица, политически партии, обществени организации и много граждани.

След официалната част, площад „Георги Измирлиев” бе огласен от фолклорни песни в изпълнение на Ива и Велислава Костадинови. Двете сестри са внучки на известната народна певица Гуна Иванова, затова и в първата песен, с която започна празничния концерт прозвуча и нейния глас. Заедно с Ива и Велислава в празничната програма участваха и фолклорни състави при НЧ „Братя Грънчарови-2002”. Пред сградата на Общината и около кръговото кръстовище се извиха хора, в които се включиха и много горнооряховчани, дошли на празника.

През днешния празничен ден входът за всички посетители на Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде безплатен. Работното време на музея ще продължи до 16.00 часа.

Желаещите ще могат да разгледат постоянните експозиции на музея и да се запознаят с участието на горнооряховчани в националноосвободителните борби на България. Посетителите могат да се снимат с Горнооряховското бойно знаме, ушито за горнооряховските въстаници през 1876 г. от Елена Грънчарова, Вангели Шопова и Зойка Обрешкова. То е единственото българско знаме на служба в Руско-турската война 1877-1878 г.

Чествания по повод 140 години от Освобождението има и в селищата на общината. Част от населените места се присъединиха към националната инициатива на „Българи за България“ и „Сдружение Азбукари“ „Пробуждане с хоро“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов