Инж. Добромир Добрев: 3 март е празник на Свободата

Животът

03-03-2018, 16:00

Снимка:

община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Поздравление от кмета на Г. Оряховица инж. Добромир Добрев:

Уважаеми горнооряховчани, 

Днес отбелязваме 140 години от Освобождението ни!

3 март 1878 година е една от най-значимите дати в историята на нашата Родина.

Този ден бележи края на пет столетия робство. Той е и рождена дата на нашата най-нова – Трета България.

Този ден е празник на Свободата. Родена в смелостта на стотици герои, пречистена като идея от своя апостол Васил Левски, вдъхновена от стиховете на Христо Ботев и извоювана с кръв. Кръвта на панагюрци, перущенци и батачани, кръвта на българските опълченци, кръвта на хилядите руски синове, оставили костите си в тази земя.

Този ден е сънуван и мечтан от обикновения човек. Благодарение на българските книжовници и будители, на нашите възрожденци и водачи, дните на страх и отчаяние отминават. В очите на българите все по-често припламват упорството и дързостта, възражда се надеждата и самочувствието в собствените сили.

Този дух носят в гърдите си 240 души от селищата на Горнооряховска община, които се включват в Българското опълчение. Нашият град остава в историята и с една светиня – знамето, ушито от горнооряховчанки за априлските въстаници, поема към Шипка и Шейново в ръцете на ІV-та опълченска дружина.

Трети март е нашият национален празник!

Денят, в който се прекланяме пред всеки участвал в Освобождението на нашата Родина. Дали е чужд или свой, дали с труд, с имот или с живота си – направил го е не за своя полза, а за България!

За Свободата й!

За да ни има нас и децата ни!

За да го има този празник днес!

Честит 3-ти март!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов