Търновските исторически обекти са най-посещаваните в страната

Велико Търново Лайф

04-03-2018, 09:00

Снимка:

архив, РИМ

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Крепостта Царевец, възрожденският архитектурен резерват Арбанаси и другите обекти под шапката на Регионалния исторически музей - Велико Търново имат най-много посетители за изминалата година сред големите градове със значими обекти на историческото наследство. Това съобщи „Дневник“, основавайки се на данни, предоставени на изданието от българските музеи.

Класацията обхваща регионалните исторически музеи в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Търново, а за Пловдив - и къщите-музеи в Стария град, управлявани от института "Старинен Пловдив".

Класацията не включва големите националните институции, базирани в София. Но с близо 441 посещения търновските експозиции са по-популярни дори от тези на Националния исторически музей, съобщава „Дневник“.

РИМ-Велико Търново управлява 26 обекта, сред които крепостите Царевец и Трапезица и редица църкви и къщи-музеи в града и с. Арбанаси. Сред тях по популярност води Царевец с впечатляващите 234 хиляди посетители, следван от църквата "Рождество Христово" в Арбанаси, новоизграденият мултимедиен посетителски център в Търново и Констанцалиевата къща в Арбанаси. Седем от обектите не са били отворени за публиката през изминалата година, а най-малко популярен - с под 500 туристи - е античният римски град Никополис ад Иструм на север от града. Той бе един от обектите, развити по оперативната програма "Регионално развитие" и се сочеше като положителен пример за реставрация. Отворен е е обаче единствено през пролетно-летния сезон. Хълмът Трапезица, който също бе отворен за посещения наскоро, е привлякъл 8 хиляди души.

Посещенията в РИМ-Търново са се повишили с около 6% спрямо 2016 г., като най-значителен е ръстът на чуждестранните туристи - 26%. Обектите през 2016 г. са били посетени от 180 хил. чужденци, сочи статистиката.

Бъдещата столица на културата Пловдив заема втора позиция след старопрестолния ни град. Следват обектите във Варна и сравнително новият екомузей в Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов