Критерии за чиста храна изработи Задругата

Животът

05-03-2018, 09:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предстои изготвянето и на по-специфични правила за всеки от браншовете

Критерии за чиста храна изработи специална комисия към Сдружението за чиста храна, което бе създадено преди четири месеца. Те предвиждат максимално изчистени откъм стабилизатори и консерванти продукти, съобщиха днес пред журналисти негови представители. Храните,  разбира се, ще са с по-малък срок на годност, защото правилата на Задругата ще изискват влагане на естествени консерванти и натурални оцветители. Производителите не могат за „избягат“ от изискванията на българското законодателство за стандартите, но ще се съобразяват и с критериите на сдружението.  Предстои изготвянето и на по-специфични правила за всеки от браншовете, коментираха днес технолози.

   „Специален код ще стои на продукта до логото на Задруга за чиста храна. Чрез него той ще бъде идентифициран и ще се гарантира качество и безопасност. В момента критериите в сдружението към фирмите производителки от него са много по-високи от общоприетите стандарти“, сподели инж. Елена Панайотова. Вече е готово и логото на Задруга за чиста храна. То е изработвано от специалисти близо два месеца. Стилизираният символ илюстрира две ръце с цвета на земята, който преминава в зелено – цвета на природата, а четирите кръга са различните браншове в производството на храни. За някои логото наподобява мотив от шевица, което също провокира за  връщане към традициите.

  Повече от 40 са фирмите от различни сектори, които членуват или са заявили желание за приемане в Задруга за чиста храна. Част от тях са местни производители или от близките региони. Предстоят инициативи за популяризиране на здравословното хранене сред подрастващите. В пилотно софийско училище ще бъде създаден модел за това, който по-късно ще се мултиплицира в цялата страна. На сайта на сдружението ще има и практически съвети как чистата храна да бъде разпознавана.

   „В Задругата създаваме уникален социален феномен – правейки добро, да печелиш“, коментира Филип Хайвазиян. Поредните продукти от кошницата с чиста храна представиха днес пред журналисти производители. Сред тях са сушени плодове на полски гражданин, който работи у нас, сладки, млечни и хлебни произведения. Предстои систематизиране на продуктите, за да стане ясно на следващ етап колко чисти вече реално има кошницата на Задругата.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов