Габрово отличен от Международната мрежа за креативен туризъм

Животът

06-03-2018, 12:42

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Грамота „Gabrovo - creative friendly destination“ получи кметът на града Таня Христова

Грамота „Gabrovo - creative friendly destination“ получи кметът на града Таня Христова от основателя и директор на Международната мрежа за креативен туризъм Каролин Курет. Това стана по време на Форум за креативен туризъм „Творчеството е пътят“, който се проведе в петък в Габрово. Темата беше креативният туризъм, ползите от него, възможностите за развитието му, споделяне на добри практики.

Освен представители на туристическия бранш, различни творчески общности и музеи в Габрово, Ловеч, Севлиево, Троян и Трявна, гости на форума бяха туроператори, блогъри и журналисти от единадесет държави, които пишат или работят в сферата на креативния туризъм. Те останаха в Габрово и на следващия ден и бяха впечатлени от работата и идеите в Етъра, Дома на хумора, Музея на индустрията, пленерите и творческите форуми, които се организират в Боженци. Събитието уважи заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, който поздрави участниците.

Пътуване и преживяване – така може с две думи да се опише креативният туризъм. Новите туристи вече възприемат себе си като пътешественици и откриватели и искат да се смесят с местните хора, да участват в живота и работата им, да опознават дестинациите чрез ежедневието, местните актуални теми и занаяти. Това води и до много плюсове за икономиката – средствата от туризма се преразпределят към всички участници в туристическия продукт и достигат до местните хора, увеличава се времето за престой в дадена туристическа дестинация, противодейства се на сезонността, постига се устойчивост и на туристическия продукт, и на ресурсите, от които се възползва той.

По време на форума бяха споделени и много добри практики – нощни кулинарни турове с триколки „тук-тук“ в Тайланд, отваряне на вратите на различни фабрики за туристите, участие в екологични инициативи като възстановяване на коралови рифове, възможности да се превърнеш в DJ за един уикенд или да изрисуваш истинска кола, изработване на маски, участие в духовни ритуали, приключенски сватби в небето или бягане с овце.

Като пилотен град за култура в програмата Пилотни градове на Световната организация на Обединените градове и местни власти и Творчески град на Юнеско в сферата на занаятите и народните изкуства Габрово също имаше какво да покаже на гостите. Богатата програма, занаятите и различните пленери предизвикаха интереса им и бяха повод за  създаване на нови контакти и инициативи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов