Дискутираха в Търново обхващането и задържането на децата в училище

Мисия

07-03-2018, 12:41

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициатор на срещата беше Областният управител

Работна среща на тема „Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст“ се проведе днес в РУО - Велико Търново. Срещата бе по инициатива на областния управител проф. д-р Любомира Попова и РУО - Велико Търново. Основна тема на разговорите бе, че работата на екипите по задържане в образователната система на деца и ученици ще продължи и занапред.
"Както обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, вече е изготвен проект на Национална програма „Заедно за всяко дете“ за съвместната работа по обхват и задържане в образователната система. Тя е на стойност 450 000 лв. и ще съдържа два модула. По първия с общо 300 000 лв. ще бъдат напълно или частично финансирани командировъчните разходи на членовете на екипите за транспорт, дневни пари и комуникационните разходи. Бенефициенти могат да са детските градини и училищата чрез регионалните управления на образованието. По втория модул ще се предоставят средства за работа в образователни институции в областите, в които има най-голям брой отпаднали ученици. За целта са предвидени 150 000 лв.", каза проф. Попова. 
През юли миналата година бяха идентифицирани 206 387 деца и ученици на възраст от 5 до 18 години, които са отпаднали от образователната система или никога не са били записвани в нея. Към днешна дата сформираните 1134 екипа са посетили 189 000 деца на общо 207 000 адреса. Върнатите обратно в клас са 21 915, от които повторно са отпаднали 1221.

След първия срок на настоящата учебна година новоотпаднали са и 4556 деца и ученици, с които не е работено по механизма. Екипите от учители, социални работници и полицаи установиха 477 деца в риск, от които 116 са насочени към социални услуги.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов