Инж. Добромир Добрев удостои Стоянка Мутафова с Почетен знак на Горна Оряховица

Мисия

07-03-2018, 13:15

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Голямата актриса получи отличието за огромния й принос за развитието на българската култура

Кметът на Общината инж. Добромир Добрев удостои Стоянка Мутафова с Почетен знак на Горна Оряховица. Голямата актриса получи отличието за огромния й принос за развитието на българската култура и за изключителното й творческо присъствие. Стоянка Мутафова гостува в Горна Оряховица по повод представянето на биографичната книга „Добър вечер, столетие мое!“, което се организира под патронажа на кмета инж. Добромир Добрев и със съдействието на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Автор на творбата е дъщерята на актрисата - Мария Грубешлиева – Муки.

Двете дами се срещнаха с горнооряховчани в Зала 1 на Общината, която се оказа тясна, за да побере желаещите да се докоснат до голямата Стоянка Мутафова. „Много обичам да идвам в този край на България. Тук сте хубави хора. Аз съм съученичка с дъщерята на вашия съгражданин Никола Петров – Николина, която ми беше и приятелка, но за жалост вече не сред живите. Възхищавам се и от друг ваш съгражданин – Атанас Буров – много интелигентен и духовит човек“, сподели пред горнооряховчани Стоянка Мутафова.

Близо два часа продължи разговорът с публиката, която задаваше различни въпроси, свързани с живота и творчеството на великата актриса, приятелството и съвместната й работа с незабравимите Георги Калоянчев и Георги Парцалев. Много от незабравимите моменти от живота на Стоянка Мутафова са описани от нейната дъщеря в книгата „Добър вечер, столетие мое!“. „Живея сбъдната си молитва. Живея с моята майка, великата актриса Стоянка Мутафова. Тя е на 95 години, но продължава да играе и да пътува на турнета. Ние не можем една без друга. Но и една с друга не можем. Ние сме два остри камъка, два силни характера, две жени със собствено мнение“, казва в уводните си думи към книгата Мария Грубешлиева. „На хората, които ще четат ттази книга, искам да кажа да вярват в себе си. Но не с онази сигурност :“Аз мога всичко.“ Не! Да имат вяра в качествата си и в работата си, в почтеното си отношение към нея. Защото само с почтеност и с преклонение пред труда се успява“, е посвещението, което голямата Стоянка Мутафова отправя към читателите. „За мен смисълът на живота е да играя. На сцената. Искам още и още да играя. Цялата ми мисъл е в театъра. Живея заради театъра“, казва още великата актриса.

След творческата среща, Стоянка Мутафова повече от час раздава автографи на своите почитатели и се снима за спомен с тях.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)