70% разкриваемост на телефонните измами отчете великотърновската областна полицейска дирекция

Крими

08-03-2018, 14:39

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

3271 престъпления са регистрирани миналата година на територията на Областната дирекция на МВР, с 92 повече спрямо предходната 2016-а.  Повишена е разкриваемостта. Тя е 57,29% срещу 57,16% за по-миналата година, а разкриваемостта на телефонните измами е близо 70 на сто, отчете директорът на ведомството старши комисар Димитър Машов. По негови думи добрите резултати се дължат на екипната работа между Областната дирекция, разследването, прокуратурата и съда. Превенцията, наркоразпространението и контролът на акцизните стоки са били главни приоритети за дирекцията през периода. Само от акцизните стоки на бюджета са спестени 208 000 лева, каза Машов.

Задържани са около  15 „ало” измамници от Горна Оряховица, Павликени, Ветово, Бяла. На някои от тях са образувани досъдебни производства за пране на пари. „Ние не спираме само до мулето, а задържаме всички по веригата, замесени в тази дейност”, коментира старши комисарят.

Зам.-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев бе гост на отчета. Той даде положителна оценка на работата на търновските полицаи. „Има три положителни тенденции. Ръстът на регистрираните телефонни измами е устойчив, равномерен, но разкриваемостта им е чувствително повишена. Второто положително направление е намалената престъпност, извършвана от малолетни и непълнолетни. Третият положителен аспект е завишеният брой на наказателните постановления и на актовете за административни нарушения по отношение на пътния контрол, в резултат на което е намален броят на пътно-транспортния травматизъм и на пътно-транспортните произшествия”, обясни главен комисар Арабаджиев.

Помолен да информира как върви разследването на убийството на бизнесмена Петър Христов – Арабаджиев заяви, че има досъдебно производство и хора, които работят по случая.

На традиционния отчет-анализ присъства и зам.-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев.

 

 


Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)