Свищовска ученичка се завърна с бронз от олимпиада в Тайланд

Мисия

09-03-2018, 09:58

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Любомира Димитрова ще представи България и на международно състезание в Москва

Десетокласничката от СУ ”Николай Катранов” Любомира Димитрова се завърна преди дни от Банкок , Тайланд, където спечели бронзов медал във финала на Тайландската международна математическа олимпиада- възрастова група X-XII клас.
Право за участие Любомира придоби, спечелвайки сребърен медал в квалификационния кръг на олимпиадата, провел се през месец декември 2017 г.
Във финала участваха 1200 състезатели в различни възрастови групи, спечелили медал в квалификационния кръг на олимпиадата.
Постижението на Любомира е впечатляващо, тъй като тя се състезава в последната възрастова група - Senior Secondary (X-XII клас), независимо, че е един от най-малките участници в нея и един от малцината, които не са ученици в математически гимназии. Задачите бяха изключително тежки. 30 задачи в 5 области - логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика. Всички задачи бяха на английски език и времето за решаване беше едва 120 минути.
Любомира впечатли организаторите и със своето ниво на владеене на английски език. Тя беше специално поканена от водещите да закрие церемонията по награждаването, произнасяйки благодарствена реч от името на всички състезатели към организаторите на олимпиадата.
Преди дни Любомира спечели и златен медал с максимален брой точки-30, в зимния кръг на международното математическо състезание „Математика без граници” възрастова група IX-XII клас.
В момента Любомира се подготвя за участие във финала на Международния конкурс по математика и проектиране MITE, който ще се проведе в Москва от 28.04. до 03.05.2018 г. Там тя ще защитава два проекта - индивидуален в направление „Използване на математиката при решаване на професионално-ориентирани задачи“ на тема „Вебер, Фехнер и маркетинга” и съвместен проект със Симона Гайдарова, ученичка в XII клас в СУ „Николай Катранов“, в областта „История на математиката“, озаглавен „Предмеханичен етап в развитието на изчислителната техника”.

 
 


Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)