Великотърновският апелативен съд потвърди 3 години затвор за полицай, огласил държавна тайна

Крими

09-03-2018, 11:30

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ваньо Д. е признат за виновен и за противозаконно държане на боеприпаси

Великотърновският апелативен съд потвърди изцяло присъда на ОС-Русе, постановена по дело срещу служител на РУ на МВР – Русе, обвинен в разгласяване на информация, представляваща държавна тайна, противозаконно държане на боеприпаси, както и за разгласяване на информация, която не представлява държавна тайна, но разгласяването и е забранено със закон.  

Със своя присъда от 13.11.2017 г. Окръжен съд - Русе е признал подсъдимия Ваньо Н. Д. от гр. Русе за виновен в това, че на 16.11.2016 г. и на 17.11.2016 г. в гр. Русе, в условията на продължавано престъпление – на два пъти, като служител в Първо РУ на МВР – Русе на длъжност Разузнавач V степен, Група „Противодействие на Криминалната престъпност“,  Сектор „Криминална полиция“ при Първо РУ на МВР – Русе, разгласил информация, представляваща държавна тайна, като съобщил на М. И. И. за извършвани оперативно-издирвателни мероприятия и лица по плана. За това Окръжен съд-Русе осъдил подсъдимия на 3 години лишаване от свобода за това деяние.

Подсъдимият е бил признат за виновен и в това, че през периода от 02.09.2016 г. до 15.12.2016 г. в гр. Русе, разгласил на М. И. И. сведения от друго естество – информация, съдържаща се интегрирана информационна система „Справки“ на МВР, отнасяща се до две лица, а именно – данни от националния регистър на българските данни за самоличност – адресна регистрация, както и данни за регистрация на МПС и техните собственици, което не представлява държавна тайна, но чието разгласяване е забранено със закон. Първоинстанционният съд определил наказание от 1 година лишаване от свобода за това деяние.

Ваньо Н. Д. бил признат за виновен и в това, че на 16.12.2016 г. в гр. Русе, държал боеприпаси за огнестрелни оръжия – 56 броя пистолетни патрони, калибър 9х18мм., без да има надлежно разрешение за това. Присъдата му е 2 години лишаване от свобода за това деяние.

Първоинстанционният съд наложил едно общо наказание измежду определените за отделните деяния, а именно най-тежкото от тях – 3 години лишаване от свобода, което подсъдимият да изтърпи при първоначален общ режим.

Срещу присъдата на Окръжен съд – Русе са постъпили протест от Окръжна прокуратура – Русе и въззивна жалба от защитника на подсъдимия, на основание на които в Апелативен съд – Велико Търново е образувано въззивно дело. Апелативен съд – Велико Търново, че протестът и жалбите са неоснователни, както по отношение на правната квалификация на деянията, така и на размера на наложеното наказание. При служебната проверка на проверявания съдебен акт, въззивният съд не е констатирал нарушения, които да доведат до неговото отменяване или изменяване, поради което го потвърждава изцяло.

Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов