400 000 лв. получават спортните клубове в Община Горна Оряховица

Спорт

09-03-2018, 15:24

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С близо 600 000 лв. ще се поддържа спортната база

Близо 1 000 000 лв. са заделени за 2018 г. в бюджета на Община Горна Оряховица за спорт. От тях около 600 000 лв. годишно е издръжката на базата, а 400 000 лв. е субсидията, която си поделят 32 спортни клуба, развиващи дейност на територията на общината.

Сумата, в процентно съотношение спрямо бюджета е сред

най-сериозните, заделяни от всички български общини. Община Горна Оряховица е сред малкото общини, които поемат изцяло поддръжката на спортната база, така че клубовете не плащат наем и консумативи.

Разпределянето на парите, с които Общината ще финансира спортните клубове за 2018 г., стана от специална комисия по методиката, утвърдена миналата година.

Три четвърти от парите за спорт и тази година отиват за футбола, но за първи път субсидията за Детско-юношеската школа е отделена. Представителният футболен отбор ще получи 250 000 лв. За Школата са предвидени 50 000 лв.

Останалите спортове си разделят 100 000 лв., като 15 500 лв. бяха разпределени на заседание на Общинския съвет между клубовете, които не участват в състезания от държавния спортен календар. Футболните клубове в Поликраище, Драганово и Първомайци получават по 3 000 лв. По 1 000 лв. са определени за клубовете на хора с увреждания и на ветераните спортисти. 1500 лв. ще получи Клуб по спортен риболов „Янтра”, 2500 лв. са за СК „Моделист”, а 500 лв. са за Обединението на спортни клубове „Локомотив”.

От останалите 84 500 лв. се заделя резерв от 4 500 лв., а 80 000 лв. се разделят между 23 клуба. 30 % от сумата се разпределя по равно между всички заради обществено-полезната им дейност. Така че всеки един клуб получава 1 043 лв. по този параграф. Другите 70 % от парите се разпределят според постиженията на състезателите през годината. Общият брой точки, натрупан през 2017 г., е 103 110, което означава, че една точка струва 54 стотинки.

„Клубовете стават все повече, постиженията миналата година също са повече, а субсидията е една. Това води до намаляване стойността на една точка. Миналата година една точка беше 68 стотинки, а предишната – близо 80. Но тази година имаме два нови клуба, така че едни и същи пари се делят между повече участници, обясни директорът на ОП „Спортни имоти и прояви” инж. Петя Богданова.

„Спортните хора в Горна Оряховица до голяма степен страдат от своето его. Роенето на клубовете в един спорт в крайна сметка води до по-малко пари за всички. Особено ощетени са монолитните клубове, където се работи сериозно и без лични драми. За този проблем говорим отдавна, но вместо да намерят път за обединение, клубовете продължават да се делят. Така се стигна до толкова голямо обезценяване на точката“, коментира и председателят на комисията по младежта и спорта в Общинския съвет Димитър Николов.

В крайна сметка, след събиране на твърдата сума от 1043 лева и парите, начислени според спечелените точки, най-сериозна е субсидията за хандбалния „Локомотив”, който очаква малко над 19 000 лв. през тази година. Другият хандбален клуб „Раховец” е с 9 620 лв.

Сред индивидуалните спортове най-голяма е субсидията на борбата – 7 725 лв., самбото е с 4 550 лв., канадската борба – 3 496 лв. таекуондо клуб „Хемус” – 3 325 лв.

Бонус ще получат баскетболният „Локомотив” и волейболният „Импулс”. Поощрението е заради сериозната работа, която вършат и двата клуба и многото деца, които са обхванати в тези два спорта. Заради това им се дават по 500 лева допълнително, които ще бъдат извадени от заделения резерв.

Клубовете ще получат субсидията си на три транша, като до края на април могат да разчитат на 50 % от сумата, до края на септември ще имат още 30 % и останалото ще бъде изчистено до декември.

Разпределянето на годишната субсидия стана повод да се обсъдят и някои проблеми и искания на спортните клубове. Отново бе поставен въпрос за нова зала, тъй като „Никола Петров” определено вече е тясна за всички. На този етап обаче тази идея не стои пред Общината. „Проблемът е не толкова в намирането на финансиране за изграждането на залата. Пари могат да се намерят, има и частни интереси към инвестиции в спорта. Но една нова зала ще означава поне още 200 000 лв. годишно за поддръжката й. Общината и без това заделя доста средства за спорт и не може да се натовари с повече разходи“, обясни позицията си кметът инж. Добромир Добрев. Клубовете пък нямат желание да плащат наем и консумативи, така че новата зала засега не е приоритет. След ремонта на салона на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров” той ще може да се ползва и от спортните клубове, така че да се намали малко натоварването на зала „Никола Петров”.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)