10 загинали и 12 пострадали при пожари през 2017 г. в областта

Животът

10-03-2018, 11:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Лъжливите сигнали за отчетния период са били 22

1179 пожара с регистрирани на територията на област Велико Търново за м.г., сочи отчетът на РД“ Пожарна безопасност и защита на населението“ в старата столица. Пожарите, нанесли преки материални щети са били  280 броя, което е 15.8% от регистрираните произшествия. Цифрата намалява в сравнение с последните пет години, като възникналите произшествия с материални загуби не са допуснати да се разгърнат и да причинят сериозни материални щети, отчитат от Регионалната дирекция.  Огнените инциденти без загуби са били 899 за 2017 г., а за предходната- 821.

Загинали при пожар са 10 човека, пострадали са 12, а спасени от пламъците- шестима.

Най- много пожари са избухнали в най- голямата община Велико Търново- 333, следвани от тези в Горнооряховско – 203 и Павликенско.

Близо половината от произшествията – 49%, са били  битови – в домакинствата, като преобладаваща причина е била „късо съединение“ в ел. инсталации, както и небрежно боравене с огън, следвано от техническа неизправност.

Лъжливите сигнали за отчетния период са били 22, като има трайна тенденция през годините те да намаляват: през 2013 г. са били 56, а през 2014 г.- 49 броя.

През изминалата година от дирекцията е провеждана широка превантивна дейност сред различни социални и възрастови групи и институции в областта. Проведени са 513 занятия  с 10 992 деца, ученици и студенти, 40 занятия със служители в системата на образованието, 21 занятия с 642 служители  на държавни и общински администрации. Провеждани са занятия и с 863 участници в критична инфраструктура и 282 занятия с неработещи и пенсионери.

Съвместно с община Велико Търново и сдружение „Свети Иван Рилски“ през миналата есен в Балван бяха монтирани 12 димни датчици за пожароизвестяване, предимно по домовете на самотноживеещи възрастни хора. Датчиците са сработили в два случая, което е предотвратило сериозни материални щети.

Проведени са редица срещи с възрастни хора преди началото на отоплителния сезон в клубове на пенсионера.

Проведени са общо 383 беседи в часа на класа от служители на регионалната дирекция, свързани с пожарна безопасност и със защита при бедствия,  както и демонстративни занятия. За пръв път бе сформиран и отряд „Млад огнеборец“ към Центъра за работа с деца и младежи в село Самоводене.

На 1 октомври бе открит Център за превенция и спорт в Павликени, а на 7 ноември- в Елена. Предстои създаването на такъв център в Свищов. В центровете има обособени специални помещения, оборудвани пана, нагледни материали и пособия за провеждане на обучения за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов