1374 престъпления са извършени в Габровска област през 2017 г.

Крими

10-03-2018, 14:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Разкриваемостта им е 63%

Отчет-анализ на дейността на областната дирекция в Габрово през миналата година се проведе в края на седмицата. В срещата участваха заместник-главният секретар на МВР гл. комисар Георги Арабаджиев, заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев, заместник-административният ръководител на Окръжна прокуратура-Габрово Жени Шикова, обласният управител на област Габрово г-жа Невена Петкова,  директорът на ТДНС-Габрово Красимир Тошков и директорът на РДПБЗН-Габрово комисар Георги Русинов.

Отчетено бе, че в оперативната обстановка на територията на област Габрово през 2017 г. се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори. През годината не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност, терористична дейност, нарушаване на гражданския и социалния мир в региона.  Регистрираните през изминалата годината криминални престъпления са 1374, което е с 13.31% по-малко, спрямо 2016 г /1585/. Коефициентът на престъпност е намалял със 175,87 пункта спрямо 2016 г. и е по-нисък от средния за страната със 104 пункта.  Постигнати са общо 63.10 % разкриваемост. 

През годината активно е работено по разкриване на престъпления, свързани с разпространението на акцизни стоки без бандерол.  Иззети са общо 563 860 къса цигари при 87010 къса за 2016 г. и 1444 литра наливен алкохол с висок градус при 919,5 л за предходната година. Иззети са и 4340 литра винен концентрат, подготвен за изваряване.

По направление „противодействие на престъпленията, свързани с наркотици“ през отчетния период е работено по 126 случая, като са задържани 146 лица.  Работата по тази линия остава и сред основните приоритети за 2018 г.

Професионалното ръководство на МВР дава положителна оценка за работата на служителите от ОДМВР-Габрово, заяви заместник-главният секретар на МВР гл. комисар Георги Арабаджиев и посочи като пример за отлична работа действията по установяване на извършителите на двойното поръчково убийство в с. Богданчовци – професионални и прецизни, довели до разкриване на случая в кратки срокове.

Положителна оценка за работата на служителите от ОДМВР-Габрово бе дадена и от г-жа Жени Шикова – заместник-административен ръководител на Окръжна прокуратура – Габрово, която пожела добрата екипна работа между полицейските служби и районните прокуратури да продължи и за напред.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов