Търновски студенти участваха в Международната правна седмица в Белгия

Животът

12-03-2018, 11:08

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Основна тема на седмицата бе Регламента за защита на личните данни

Четирима студенти от Юридическия факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” участваха за четвърти път в Международната правна седмица в Льовен, Белгия по покана на Католическия университет. Участниците Диана Дженкова – II курс, Василена Георгиева, Виктория Обретенова и Христо Георгиев – V курс, имаха възможността в периода от 5 март до 9 март 2018 година да работят в международна среда със студенти от юридически факултети от осем европейски държави, между които Финландия, Франция, Испания и Белгия . Основна тема на седмицата бе Регламента за защита на личните данни, чието влизане в сила предстои през май 2018 година.

Бъдещите юристи бяха разделени на групи, идентични на тези, представени в Европейския парламент. Те получиха различни задачи, между които да представят основните акценти в политическата формация, която представляват, да изготвят таблица със съответствието на българския Закон за защита на личните данни с приетия Регламент за защита на личните данни и да предложат изменения в него. Всички тези задачи студентите защитаваха на симулирана сесия на ЕП, която се проведе на 7 март в залата на Общинския съвет в Льовен.

В програмата бяха включени и лекции, свързани с институционалната рамка на ЕС и начина на водене на дебати. Лекция за защитата на личните данни в България изнесе ръководителят на българската група гл.ас.д-р Христо Орманджиев.

Във връзка с десетото юбилейно издание на Правната седмица бе предвидено и академично честване, на което лекция изнесе бившият министър-председател на Белгия  г-н Марк Ейскенс, както и г-н Франс Ван Дале, бивш представител на Белгия в ЕС и съветник на белгийския крал Филип.

Осъществено бе и посещение на участниците в Европейския парламент и в Съвета на Европейския съюз. По време на посещението в парламента бе осъществена и среща с господин Асим Адемов – депутат от ЕНП, на която бе разяснено естеството на парламентарната дейност.

Групата от Юридическия факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” бе единственият  поканен представител от страните в Източна Европа. Участието на нашите студенти затвърждава добрата международна дейност, развивана от Юридическия факултет на Университета.

Посещението бе осъществено със съдействието на  ректора на Университета проф. д-р Христо Бонджолов и на декана на Юридическия факултет проф. дюн. Цветан Сивков.

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)