Свлачище срина път в село Калайджи, застрашава къщи

Животът

13-03-2018, 08:31

Снимка:

община Златарица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

За укрепването на пълзящото срутище са нужни поне половин милион лева

Свлачище се е активирало в през уикенда в златаришкото село Калайджи и е прекъснало път. Сриването на тонове земни маси в сърцето на Стара планина обхваща все по-голяма територия като застрашава и къщи. За това пише "Труд", цитирайки кмета на Община Златарица Пенчо Чанев. Градоначалникът допълва, че асфалтовият път е непроходим, а срутището вече се простира на площ от около 50 декара и е с диаметър 200 метра. "Невралгичният участък е на около метър от къща и буквално на сантиметри от друг път. Ако и това трасе бъде засегнато, 1/3-та от селото ще остане откъснато от света", коментира Чанев.

Пътят е застрахован и вчера на място са пристигнали застрахователи, които са направили оглед. "Подготвям уведомителни писма до Областната междуведомствена комисия по бедствия и аварии във Велико Търново и до "Геозащита"-Плевен. За укрепването на свлачището ще са нужни най-малко половин милион лева. Освен това около 30 000-40 000 лева ще са нужни за проектиране", прогнозира Пенчо Чанев. Според него свлачищните процеси продължават и ако не се вземат спешни мерки, скоро засегната площ ще се разрасне.

Това не е единственото свлачище в Калайджи. На другия край на селото "дреме" друго срутище. Преди време земни маси се сринаха и край село Шивачево. Общината задели 120 000 лева, за да бъде овладян там процесът, тъй като има опасност да бъдат откъснати 5 села в Балкана с около 600 души население, училище и детска градина. На територията на Община Златарица има над 70 свлачища и това е един от районите с най-много такива проблемни участъци в страната.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов