Сектор за ранна интервенция на уврежданията заработи в дома в Дебелец - velikotarnovo.utre.bg

Сектор за ранна интервенция на уврежданията заработи в дома в Дебелец

13 март 2018, 12:02 | Мария Христова
  • Снимка:
    МОБАЛ, архив

От него могат да се ползват деца със заболявания на централната или периферната нервна система

От тази година в Дома за медико-социални грижи за деца в Дебелец работи „Сектор за ранна интервенция на уврежданията“, с капацитет 5 легла, част от структурата на Медицинския блок. Услугите по ранна интервенция са ориентирани към подкрепа и укрепване потенциала и ресурсите на семействата с новородено дете или деца с увреждания, с цел предотвратяване изоставянето им в институция.
Показани за прием в сектора за ранна интервенция на изоставянето от биологичните родители са деца с: родени с асфиксия; хипоксемична исхемична енцефалопатия; деца с мозъчен кръвоизлив и/или перивентрикуларна левкомалация; деца от многоплодна бременност; деца с генетични заболявания, вродени аномалии, инфекции; родови травми и пр.
Услугата се предоставя в подходяща среда /24-часова осигуреност на висококвалифицирани специалисти и комфорт на бита, максимално доближаващ се до семейната среда/ на деца с родител, с цел подкрепа на семейство за преодоляване на последиците от увреждането, както и социалното изключване на семейството (подкрепа и развиване на базисните умения у майката в полагането на специфични грижи за детето, в условия на сигурност и емоционална подкрепа).
Освен за високорискови новородени, услугата е достъпна и за деца с нужда от комплексна рехабилитация със заболявания на централната или периферната нервна система; ортопедични заболявания; изоставане в нервно-психическото развитие и др.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета