Дарение от 178 шевни машини получи Регионалният исторически музей във Велико Търново

Велико Търново Лайф

14-03-2018, 10:05

Снимка:

РИМ

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Сбирката е без аналог и е кандидатствала за рекордите на Гинес

Дарение от 178 шевни машини получи Регионалният исторически музей във Велико Търново. 
Колекцията е предоставена от почетния гражданин на Златарица Иван Вачков, съобщиха музея. 
Шевните машини са събирани от колекционера в продължение на 55 години. Десет от машините са крачни, а останалите-ръчни. Най-стара е немска, мрака "Кьохлер", произведена през 1893 г., а най-новите експонати са от средата на 60-те години на двайсети век. 
В колекцията има 36 модела на прочутите американски шевни машини "Сингер". Уникати са 102-годишна "Британия" с оригиналeн петцифрен фабричен номер и германска "Пфаф", произведена през 1900 г.
Над 150 от шевните машини са действащи и в перфектно състояние.
Сбирката, е най-голяма и без аналог в България и с нея Иван Вачков е кандидатствал за книгата на рекордите "Гинес", уточняват от музея.
Експонатите са с ясен произход и колекционерът е предоставил на музейните специалисти информация за първоначалния собственик, начина на придобиване и техническите параметри и състояние на всяка една машина. В момента се извършва фондово обработване на колекцията, включващо и частично реставриране и смазване, след което най-интересните експонати ще бъдат показани в изложба.
Дарителят Иван Вачков е подарил на Великотърновския музей и телеграфен апарат и три часовника. Единият от часовниците е ръчен, швейцарски, с гравиран на задната му страна подпис на Тодор Живков. 
Друг от дарените часовници, който е джобен, според колекционера е бил притежание на легендарния воевода Филип Тотю. Музейните експертни тепърва ще проучват предмета, произхода и историята му. 
Дарителят от Златарица притежава още над 200 часовника, колекция от над 100 телевизора и 100 радиоапарата, като почти всички предмети са в изправност и работят.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)