За първи път Велико Търново домакинства Европейската седмица на предприемачеството

Мисия

14-03-2018, 15:46

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Клуб на програмистите във Велико Търново съвместно с организациите Start It Smart, „Заедно успяваме “и с подкрепата на Община Велико Търново проведоха събитие в рамките на  Европейска седмица на предприемачеството. Присъстваха 30 представители на бизнеса, студенти, клубове, общности и местната власт.

Велико Търново за пръв път домакинства Европейска седмица на предприемачеството, част от глобалната инициатива Startup Europe Week, стартирана през 2016 г.

Събитието се проведе в Ритуалната зала на Община Велико Търново и беше посетено от 30 представители на местния бизнес, неправителствен сектор, студенти, специалисти на свободна практика и институции.

Общности и инициативи

Събитието в града, проведено под егидата на Европейската седмица на предприемачестово, се проведе в три части. В първия панел Невен Боянов от Клуба на програмистите във Велико Търново, Григор Димитров от Start It Smart и Ваня Димитрова от доброволчески клуб “Заедно успяваме” представиха клубове и общности. Представителят на общината Павел Христов разказа за възможностите за предприемачество и развиване на малък и среден бизнес в града и потвърди желанието на общината да подкрепя инициативи на местни предприемачески общности.

Във втората част от събитието гости бяха Явор Киряков от “Университет за деца”, както и Гергана Маркова и Тодор Захариев от “ЕГТ Интерактив”. Киряков разказа личната си история, как се е родила идеята и как на практика е създадена фондацията, както и за плановете си за Велико Търново. Маркова и Захариев от своя страна споделиха опита си за стартиране на бизнес с онлайн игри на световния пазар, плановете им за отваряне на офис във Велико Търново и възможностите за кариерна реализация в България.  Събитието премина в разговори за бъдещето на града и конкретни инициативи за стимулирането и развиването на бизнес средата във Велико Търново. Млади предприемачи заявиха желанието и намерението си да стартират и да развиват своите компании във Велико Търново и региона.

За Startup Europe Week

Събитие от серията Startup Europe Week, създадена през 2016 г., за първи пръв път се проведе във Велико Търново, като целта беше да се покажат локалните възможности и ресурси, в подкрепа на малките стартиращи бизнеси и стартъп компании. Startup Europe Week, която тази година се провежда паралелно в повече от 300 града в Европа, девет от които в България, е серия координирани събития по инициатива Startup Europe, проект на Европейския Съюз за развитие на предприемачеството и стартъп компаниите в Европа. Национален партньор и съ-организатор за България е отворената мрежа за дигитално развитие EDIT.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов