Две търновски лекарки с номинация за приза „Достойните българи”

Животът

15-03-2018, 10:03

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Награждаването е на 19 март

Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, които са координаторки по донорство при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, са номинирани за годишните награди „Достойните българи“, които в. „24“ часа ще раздаде за 16-и път на 19 март във Военния клуб в София. Благодарение на двете лекарки търновската болница е на първо място в страната сред донорските бази по  реализираните 9 донори през 2017 г.

От няколко години двете лекарки провеждат  масирана информационна кампания сред обществеността, която са нарекли „Частица от теб може да бъде за някого целият свят“. Д-р Маринова и д-р Лъчезарова обикалят училища във Велико Търново и Горна Оряховица и разясняват на учениците какво е мозъчна смърт и даряване на органи. И още – как се доказва тя, как се разговаря с близките, какво става с взетите органи на донора и просто цялата процедура от  мозъчната смърт на пациента до трансплантацията. Млади червенокръстци вече са посещавали търновската реанимация, с тях се провежда и обучение по оказване на спешна помощ.

През миналата година д-р Маринова се срещна с рокери във ВМА в София, за да обясни колко важно е донорството и че то дава живот на други тежко болни пациенти. Сега намеренията на двете лекарки са да влязат и при студенти на Великотърновския университет.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов