Ден на отворените врати по кариерно ориентиране организира Общинският детски комплекс в Търново

Мисия

16-03-2018, 08:37

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кариерните консултанти поканиха великотърновските ученици да се възползват от услугите им

По повод празника на Велико Търново 22 март, Центърът за професионално и личносто развитие към Общински детски комплекс - дейност по кариерно ориентиране, организира “Ден на отворените врати“, като темата на събитието беше „За да бъдеш щастлив - намери призвание и го следвай!“. Гости на кариерните консултанти бяха Розалия Личева – началник на РУО, гр. Велико Търново,  Пенка Игнатова, директор на Дирекция "Образование, младежки дейности и спорт", Обрешко Нечев - директор на Дирекция „Бюро по труда“, Велико Търново, Донка Дончева – директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, директори на училища, педагогически съветници и ученици. Събитието беше открито от Анелия Пейчева – директор на Центъра за професионално и личностно развитие към ОДК, която приветства гостите с добре дошли.

Дейността на бившия Център по кариерно ориентиране, създаден по проект „Система за кариерното ориентиране в училищното образование“, се реализира по мотивираното предложение на кмета на Община Велико Търново – инж. Даниел Панов и след решение на Великотърновския общински съвет. Екипът от петимата кариерни консултанти, сертифицирани по международна програма GCDF – Тодор Видиновски, Венета Стефанова, Даниела Марова, Анна Симова и Ралица Ганчева, представи предлаганите услуги по ориентиране и подкрепа при избор на образование или преход към пазара на труда, както и използваните от тях информационни и методически материали, създадени от МОН. 

Във втората част акцентът бе как са се реализирали възпитаниците от последния завършил випуск на всички профилираните/непрофилираните и професионалните гимназии в гр. Велико Търново,  защото най-важният критерий за качеството на обучението в едно училище е реализацията на неговите възпитаници.

Голям  интерес за всички беше срещата - разговор с Пенка Игнатова, която беше гост в третата част „Вдъхновяваща история за успял човек“. В една изключително приятна и непринудена атмосфера г-жа Игнатова сподели за своя професионален избор, за хората, които са били за нея вдъхновение и  колко е важно да имаш някой, който да повярва в теб. Посланието за учениците в залата бе да не спират да мечтаят и да правят добро всеки ден, за да бъдат щастливи.

Участниците във форума имаха удоволствието да се насладят на изпълнението на  солисти от Народен хор на ДФЮА „Българче“ с ръководител Галина Иванова.

„Денят на отворените врати“ завърши с покана от кариерните консултанти повече учениците от I до XII клас да се включат в обучение по кариерно ориентиране и консултиране. В  училище по време на часа на класа или  в сградата на ул. „Мармарлийска“, № 26 може да се проведе групова форма на работа и индивидуално консултиране. Кариерните консултанти разполагат с четири работни зали – за информиране, за групова работа и две зали за индивидуални консултации.  След предварително договорена организация с директорите, педагогическите съветници, класните ръководители или родителите, обученията могат да бъдат едно или няколко в зависимост от потребностите на учениците и са безплатни. Важно е учениците да направят информиран избор на образование за своето бъдеще.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов