Тече проверка на незаконен частен имот, построен върху магистрален водопровод в с. Присово

Мисия

16-03-2018, 08:50

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Собственикът опитвал да го узакони, но не му разрешили

Община Велико Търново и ВиК „Йовковци” стартираха проверки на частен имот, който е незаконно построен върху магистралния водопровод, захранващ над 120 000 жители на общината с питейна вода. Това поясни зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Комисия на терен установява фактическото състояние. И към този момент има отклонения, категорични са експертите. По непотвърдена засега информация и преди собственикът на имота е опитвал да издейства разрешения за строежа си, но такова не му е дадено. Така бизнесменът започнал да гради, навярно незаконно и на своя глава. В случай, че проверката потвърди, че градежът не е узаконен, собственикът ще получи предписания от общината да събори съоръженията, които е изградил.

По думите на главния инженер на ВиК „Йовковци” Илия Сирмов е недопустимо някой на строи върху захранващ водопровод, но пълен коментар по темата от дружеството ще направят след края на проверката. Казусът бе регистриран миналата седмица, когато възникна аварията на магистралния водопровод край Присово. Водопреносното съоръжение преминава през още няколко частни имота, които обаче не са застроени.

Последната подобна авария бе на 28 ноември 2014 г., припомни инж. Сирмов . Оттогава подобни инциденти, за щастие не е имало. В случай, че възникне авария на главното водопреносно съоръжение, там където то пресича границите на частен имот от ВиК поясниха, че ще разкопаят имота с прокурорско постановление. „Не можем да оставим 120 000 души без вода”, категоричен е инж. Сирмов.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)