Младежите от Горнооряховския парламент проведоха обучение на ученическия съвет на ОУ „Иван Вазов“

Велико Търново Лайф

16-03-2018, 08:19

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Срещата премина в три етапа

Момчетата и момичетата от Горнооряховския младежки парламент проведоха обучение на представителите на Ученическия съвет на ОУ „Иван Вазов“ в Горна Оряховица. Инициативата е част от дългосрочната работна програма на неправителствената организация. Основни теми на обучението бяха структурата на ученическите съвети в училищата, ученическото самоуправление и организирането на инициативи от самите ученици. Срещата премина в три етапа. След първия, в който водещите се запознаха с плана на работа на учениците, играейки игри и споделяйки опит, те останаха приятно изненадани от активността и точността на работа на ученическия съвет. Учениците задаваха въпроси, споделиха често срещани проблеми в ежедневието си, и търсеха отговори и подходи, с които да ги решат. Те бяха искрени и имаха възможност да упражнят умението си да изказват мнение. Огромно впечатление направи желанието им за работа и заинтересоваността им в насоки, които дори и възрастните не забелязват.

Втората част представляваше малко по-различен тип игра, от досега познатото на младежите, – „световно кафене”. Всички се разделиха в три групи, чиито задачи бяха да работят върху поставени дейности, като създадат своя план на работа, и накрая запознаят останалите групи със своите идеи. Дейностите бяха: организиране на училищния празник, на спортен полуден и създаване на план за работа на ученическия съвет.

През последния етап от обучението всички обсъдиха свършената работа от срещата, а учениците останаха изключително ентусиазирани и пожелаха да продължат работата с младежката организацията, проявявайки желание да се включат в техни инициативи занапред.

Горнооряховският младежки парламент кани представителите на всички ученически съвети да се включат в обученията, като по този начин екипно да намерят адекватни решения на младежките проблеми.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов