Първият в България поезиомат ще вдъхновява великотърновци и гости в парк Марно поле

Мисия

16-03-2018, 10:03

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Джубокс за поезия на обществени места в Европейска инициатива Нощ на литературата

За поредна година Община Велико Търново се присъединява към европейската инициатива Нощ на литературата, организирана в партньорство с Чешкия културен център в България, на 9 май т.г.

В Нощта на литературата ще бъдат представени произведения на знакови европейски автори, четени от известни и обичани дейци на културата и изкуствата от града . Като съпътстващо събитие, по инициатива и покана на Чешкия културен център, в града ни от 15 март до 27 април ще гостува поезиомат - джубокс за слушане на поезия, който ще бъде монтиран вляво от централния вход на парк „Марно поле“, зад Военния клуб.  Поезиоматът съдържа 20 стихотворения, представени на оригиналния език и в превод на български. Репертоарът включва 21 творби на различни съвременни европейски поети, включително български, които представят страната си или съвременността като цяло, записани на звукови файлове, които се избират с бутонна система за управление. Автор на проекта е Ондржей Кобза от Чехия, а Велико Търново е първият български град, в който поезиоматът ще бъде монтиран през тази година.

На 19 март от 17:00 ч. Община Велико Търново организира събитие тип „флаш моб“, на което ще бъде представен поезиомата, а млади поети и музиканти от Велико Търново ще представят в неформална обстановка свои произведения.

Каним местни поети, музиканти, хора на изкуството и любители на поезията да присъстват и  да представят свои или любими чужди произведения. (повече информация за събитието можете да намерите на страницата му във фейсбук, която ще бъде активна след 15 март)

Вече можете да видите Поезиомат в Прага (чешка ъндърграунд поезия), в Марианске Лазне и Оломоуц в Чехия, в Киев (антивоенна поезия), в Москва, Лондон и Брайтън (млади съвременни европейски поети), във Венеция (поставен специално за Архитектурното биенале), в Ню Йорк (the Beat Generation) и понастоящем се подготвя монтирането на Поезиомат в Берлин, Брюксел и Лодз.

Звуковата инсталация се основава на принципите на звуковите устройства или инструменти като мегафон и грамофон. Съоръжението е изработено от стомана. Състои се от три части, които се сглобяват, след като то е инсталирано на определено място. Вътре има електронна система, базирана на Ардуино хардуер и софтуер с отворен код. Устройството има бутонна система за управление, която позволява на всеки лесно да избере любимите си стихотворения. Това е основната функция на Поезиомат. Избери стихотворение, натисни копчето, изслушай записа.

Целта на чешките автори на проекта е да се изпълни публичното пространство с художествени концепции и по този начин да позволи на хората да се докоснат до изкуството на места, на които не очакват. Това е причината да внесем Поезиомат – или по-точно поезията – на известни площади и улици, както и в зоните за почивка като парковете и междужилищните пространства.

Проектът се осъществява с подкрепата на Чешките центрове в Европа.

        



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)