Ганчо Карабаджаков откри изложбата „Българска илюстрация от фонда на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен

Мисия

16-03-2018, 10:17

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проявата е част от Националната културна програма за Председателството на България на Съвета на ЕС

Заместник - кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков откри в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ изложбата „Българска илюстрация от фонда на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен Събитието е част от Националната културна програма за Председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

Карабаджаков изрази удовлетвореността си от факта, че Община Велико Търново има възможността да бъде партньор в представяне на тази интересна изложба.

„За мен е истинска чест, че илюстрациите отново са в цивилизационния фокус на хората. Много съм горд, че най-сетне такава изложба дойде при нас. Велико Търново е едно от местата, от където са тръгнали илюстрациите, хрониките. Илюстрацията не съществува от 20-ти век, както обикновено се смята - тя е много древно изкуство“ - заяви Ганчо Карабаджаков.

Той припомни вековните традиции в илюстрацията от епохата на средните векове, когато в рамките на Търновската книжовна, живописна и архитектурна школа са създаване изящни образци на илюстрацията.

„Във фонда на нашата галерия има над 3 600 художествени произведения, посветени на историческата тема и Велико Търново, затова ние реципрочно можем да организираме експозиция в Плевен”-заяви по време на откриването г-н Карабаджаков.

Колекцията включва произведения на Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор. Многообразието от техники, изразни средства, композиционни решения и художествена проблематика с които сякаш илюстрацията най-много е облагодетелствана, води до обособяването ѝ в самостоятелен жанр на изобразителното изкуство.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов