Второ място за свищовски ученици в националното състезание „Най-добър техник в машиностроенето“

Мисия

16-03-2018, 14:03

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Наградите връчи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова

В ПТГ „Васил Левски“ в гр. Горна Оряховица се проведе националният кръг на състезанието „Най-добър техник в машиностроенето“, организирано от МОН, РУО – Велико Търново, Фондация „Милен Григоров“, ТУ - Габрово и ПТГ „Васил Левски“. 76 ученици от 37 професионални гимназии в страната взеха участие в мероприятието, което бе открито от заместник-министъра на образованието и науката инж. Таня Михайлова.

СПГ „Алеко Константинов“ – гр. Свищов беше представена от учениците Мариел Йорданов и Николай Методиев, които се обучават по професия „Техник на транспортна техника“, специалност „Автотранспортна техника“, с ръководител инж. Зорница Минчева.

В началото на състезанието инженер Михайлова приветства участниците и техните учители, като им пожела успех и постоянство при овладяване на професията. След това учениците бяха разпределени по зали и получиха изпитните материали. Те включваха тест от 40 въпроса по учебните предмети техническо чертане, техническа механика, материалознание, електротехника и електроника, информационни технологии. Втората част от състезанието беше решаване на приложно-творческа задача, която съдържа детайлиране по зададен чертеж и довършване на чертеж на резбово съединение.

След проверката на работите и извършеното класиране, зам.-министър Михайлова връчи наградите на най-добре представилите се ученици. В индивидуалното класиране призовото трето място зае възпитаникът на свищовската професионална гимназия Мариел Йорданов. За постижението си той получи медал, награда от МОН и награди и грамоти от всички технически университети, представени на състезанието – ТУ – Габрово, ТУ – Русе, ТУ – Варна и ТУ – София, а също така парична награда, осигурена от Фондация „Милен Григоров“.  

В отборното класиране възпитаниците на СПГ „Алеко Константинов“ заеха второ място, а купата бе връчена на техния ръководител г-жа Зорница Минчева. За  отличното си представяне, те получиха поздравления от заместник-министър Михайлова и началника на РУО – Велико Търново инж. Розалия Личева.

Освен всички награди и поздравления, успехът на учениците в това състезание им се признава за приемен изпит в ТУ в Габрово, София, Варна и Русе, както и в Минно-геоложки университет в София, което само по себе си говори за високото ниво на подготовка за него. Благодарение на неговия формат, състезанието дава възможност на техническите университети да намират успешно свои бъдещи възпитаници, бизнесът да подбере добре подготвени кадри, а учениците да намерят своята професионална реализация.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)