С проекта „Приеми ме на село“ Габрово е кандидат за Международната награда „Култура 21“

Животът

18-03-2018, 08:00

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата ще се състезава в категория „Град“ на надпреварата в Мексико

Проектът „Приеми ме на село“ е кандидатурата на Община Габрово за Международната награда на обединените градове и местни власти – град Мексико – „Култура 21“.

Инициативата ще се състезава в категория „Град“, залагайки на мисията си за запазване и популяризиране на традиционното културно наследство на габровския край.

„Приеми ме на село“ стартира през 2013 г. и досега повече от 300 деца и младежи от страната и чужбина имаха възможност да живеят в домовете на баби и дядовци, включвайки се в традиционни дейности от автентичния селски бит.

Предложението акцентира върху постиженията и политиките в сферата на културата. Габрово прие Стратегия за развитие на културата до 2024 г., член е на международната мрежа за култура „Програма 21“, ежегодно чрез общинската програма „Култура“ се финансират качествени културни продукти, градът е домакин на мащабни събития с местно, национално и международно значение. Важен момент е изборът на Габрово за творчески град на ЮНЕСКО.

Наградата „Култура 21“ се връчва от 2013 г. и това е нейното трето издание. Основната цел е да бъдат отличени водещи градове и личности, които имат особен принос към културата, като ключово измерение за устойчивото развитие. Призовете са в две категории – „Град/местна или регионална власт“ с премия от 50 хил. евро и „Индивидуална награда“ на стойност 25 хил. евро. Средствата трябва да бъдат използвани за популяризиране на резултатите от проекта на национално и международно ниво, както и за изграждане на капацитет за прилагане на политиките на „Програма 21“ за култура.

Журито е съставено от петима високопоставени международни експерти по прилагане на културни политики. В първия етап ще бъдат избрани десет финалисти, а във втория ще се определи победителят. До края на м. май тази година ще стане ясно кои са отличените, а през м. октомври в гр. Мексико е планирана церемонията по награждаване.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов