Специалисти : Все повече родители смятат за приемлива епизодичната употреба на марихуана

Животът

19-03-2018, 10:37

Снимка:

областна дирекция на МВР, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Пада възрастовата граница на младежите, посягащи към наркотиците

Намалява броят на младежите, употребяващи хероин през последната година, сочи анализът за 2017-та на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивния информационен център по наркомании в община Велико Търново. Наблюдава се, обаче сериозно увеличение на употребата на амфетамини и други стимуланти, особено сред по-младото население на Старата столица. През изминалата година абсолютно безконтролно е било разпространено пушенето на наргиле сред тийнейджърите, а практиката показва, че има родители, които поощряват децата си да пушат наргиле, вместо цигари, споделят специалистите. Те са разтревожени и от факта, че възрастовата граница на младите хора, които посягат към наркотиците, пада с всяка година. Запазва се и тенденцията да се откриват нови ХИВ – позитивни сред употребяващите венозно наркотици. Нарастват и социалните проблеми при младите хора, като бягство и отпадане от училище, рисково сексуално поведение, криминални прояви.

През 2017 г. великотърновските специалисти са имали и случай на зависимост към хазарта.

Превантивният информационен център по наркоманиите в общината е провел през годината 25 индивидуални психологически консултации с клиенти, зависими от наркотични вещества, хазарт и алкохол В сравнение с 2016 г. специалистите отчитат двойно увеличение на мъжете, злоупотребяващи с алкохол, потърсили помощ в Центъра.

Друг тревожен факт е, че все по-често се срещат родители, които смятат за приемлива епизодичната употреба на марихуана от децата. Повишава се и толерантността сред младите хора относно употребата на марихуана, като я смятат за по-безвредна от пушенето на тютюневи цигари.

През изминалата година Общинският съвет по наркотични вещества във Велико Търново е провел обучение на родители и медицински сестри с цел запознаване с начините за ранна намеса и оказване на помощ и подкрепа.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)