Студенти по туризъм от четири континента стават посланици на Велико Търново - velikotarnovo.utre.bg

Студенти по туризъм от четири континента стават посланици на Велико Търново

19 март 2018, 19:17 | Velikotarnovoutre
  • Снимка:
    община В. Търново

  • Снимка:
    община В. Търново

40 студенти по туризъм от десет държави, разположени на четири континента, гостуват във Велико Търново за седмица. Те се срещнаха с кмета Даниел Панов и повече от час и половина дискутираха туристическия потенциал на старопрестолния град, утвърждаването му като целогодишна дестинация за културен туризъм, възможностите за развитие на екологичен, фестивален, религиозен, кулинарен, конгресен туризъм.

Студентите споделиха, че Велико Търново е град с жива история и култура и обещаха, че ще бъдат добри посланици на Старата столица като туристическа дестинация.

Оживената дискусия обхвана разнообразни теми - за историята на Велико Търново, за богатото културно-историческо наследство, забележителностите и сградите, датиращи към четири различни архитектурни епохи, за новите обекти като знаковата за Второт българско царство крепост Трапезица, Шишмановата баня, Парка с миниатюрите.

Студентите и Даниел Панов говориха също за съвременните форми на маркетинг и туристическо менажиране, за опазването на паметниците на културата и трудностите с установяването на собствениците на някои от старинните къщи.

Кметът Панов посочи, че близо 700 вековни сгради вече имат пълна паспортизация, а само за година и половина са предприети реставрационни дейности по над 90 къщи в Стария град, които са паметници на културата - частна собственост.

Дискусията обхвана и приоритетните инфраструктурни проекти за Северна България - довършването на магистрала „Хемус“ и строителството на високоскоростния път Русе – Свиленград, както и предстоящото обновяване на летището в Горна Оряховица.

Студентите се интересуваха от мащабната ремонтна дейност в Стария град, от инвестициите в градската среда и туристическата инфраструктура, в социалната сфера, образователната и спортната инфраструктура.

Инициативата за посещението на младите хора е на Висшето училище по мениджмънт – Варна, в партньорство с Университет Кардиф Метрополитен /Великобритания/ и Сити Юнити Колидж /Гърция/. Ръководител на групата е проф. Станислав Иванов – заместник-ректор на Висшето училище по мениджмънт.

Срещата бе част от учебно пътуване с цел „работа на терен“ на близо 40 студенти от България, САЩ, Виетнам, Тайланд, Индия, Великобритания, Китай, Гърция, Русия и Йордания – магистри по туризъм. При престоя си във Велико Търново групата ще изследва възможностите за още по-силно развитие на Старата столица като туристическа дестинация. Студентите имат поставена задача да се запознаят отблизо с потенциала и туристическите ресурси на региона, след което да изготвят презентация и проект за развитие на туризма, заедно с препоръки и предложения за осъществяването му.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета