Третокласници бяха впечатлени от Мултимедийния център „Царевград Търнов” - velikotarnovo.utre.bg

Третокласници бяха впечатлени от Мултимедийния център „Царевград Търнов”

20 март 2018, 07:46 | Мария Христова
  • Снимка:
    ОУ "Бачо Киро"

Учениците научиха за монетосеченето па времето на Иван Асен ІІ

Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ разгледаха учениците от ІІІ д клас на ОУ „Бачо Киро” с класен ръководител Антоанета Николова. Посещението е във връзка с изучаваните теми по предмета Човекът и обществото, свързани с Второто българско царство. То е посветено и на предстоящия празник на Велико Търново 22 март.
В музея „Царевград Търнов“ третокласниците се запознаха с живота и бита на българите по времето на Асеневци. С интерес наблюдаваха представените занаяти: ковачество, грънчарство, каменоделство и строителство. Любопитството им предизвика начинът, по който по времето на цар Иван Асен ІІ са сечени първите златни монети в България. Учениците бяха впечатлени от символите на царската власт и направиха паралел между живота и бита на селяните, занаятчиите, болярите и царското семейство. Запознаха се с оръжия за отбрана и нападение, използвани през ХІІ – ХІV век. Интерес предизвика и килията на монаха, който пише историята на България върху кожа с паче перо и мастило от сажди и вода.
След посещението си в Мултимедийния музей учениците се насладиха на панорамната гледка към хълмовете Царевец и Трапезица и към църквите „Свети Димитър“ и „Св. 40 мъченици“.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета