Млади горнооряховски червенокръстци преминаха обучителен курс във ВМА

Велико Търново Лайф

20-03-2018, 16:36

Снимка:

СУ "Вичо Грънчаров"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата е на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders”

Курс по „Първа помощ“, който се проведе в Аулата на Военномедицинска академия – София, преминаха младите червенокръстци от СУ „Вичо Грънчаров“. Инициативата е на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders”. Със специалното съдействие на д-р Сибила Маринова, учениците от БМЧК на горнооряховското училище, имаха възможността да присъстват на обучението и да получат ценни знания.

Курсът премина в две части – лекционна и демонстрация на основните техники при оказване на първа помощ при инцидент.

Сърдечната честота е като ритъма на песента на Bee Gees - Stayin' Alive. С тази теза д-р Емил Кържин от ВМА започна семинара „Оказване на първа помощ на пътя”. В презентацията си д-р Емил Кържин, главен асистент в реанимацията на ВМА, представи основните техники при оказване на първа помощ при инцидент и ги демонстрира, в зависимост дали пострадалият е моторист или пътник в автомобил. Целта на курса е оказващите първа помощ да знаят какво трябва да направят в една такава ситуация, за да могат да помогнат на пострадалия.
Семинарът беше разделен на три части – теоретична, въпроси и демонстрационна част, при която всеки желаещ имаше възможността да се включи. Проходимост на дихателните пътища, сърдечен масаж, изкуствено дишане и контрол на кръвозагубата са първите стъпки при оказване на спешна помощ, сподели д-р Кържин.
Участниците в обучението се научиха как да свалят каска, без да рискуват допълнителни увреждания на пострадалия, как да спират кръвотечение, да прочистят дихателните пътища, но и как да обръщат и обгрижват човек, който е в несвяст или има тежка травма.

Доволни и мотивирани младите червенокръстци са готови да предадат знанията си чрез „връстници обучават връстници” в часовете на класа, както и на сбирките на БМЧК.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов