Даниел Панов и 220 ученици говориха за доброто бъдеще пред Велико Търново

Мисия

20-03-2018, 17:30

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът похвали младите хора за активността и позитивизма

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и над 220 ученици говориха за доброто бъдеще и перспективите пред Велико Търново. Срещата с младите хора и техните учители бе по повод предстоящия Празник на Старата столица – 22 март. Разговорът обхвана и редица въпроси, свързани със съвремието на старопрестолния град.

„Изключително будни, активни и позитивни са учениците във Велико Търново. Те зададоха десетки въпроси, отправиха разумни предложения и показаха, че действително се интересуват от своя град и го обичат. Бъдещето пред Велико Търново действително е добро и оптимистично с толкова интелигентни млади хора“, коментира Даниел Панов. Всеки от учениците получи подарък – новата книга „Асеневци“, чийто автор е проф. Пламен Павлов, а художник на илюстрациите е Тодор Ангелиев.

Даниел Панов припомни, че още след Освобождението великотърновци са избрали 22 март да бъде празник на историческата и духовна българска столица. Денят е посветен както на светите Четиридесет мъченици, така и на славната победа на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин през 1230 година, превърнала Второто българско царство и столичния Търновград в един от най-големите фактори в цяла Европа. „Всеки от нас трябва да познава и почита българската история, знаковите събития и бележитите личности. На 22 март се прекланяме и пред благодетелите на Велико Търново – хората, за които Старата столица бе кауза и смисъл в живота“, обърна се Панов към младите хора.

Разговорът продължи по теми, свързани със с обновяването на Стария град,  предстоящите ремонтни дейности през тази и следващата година в кв. „Чолаковци“ и останалите квартали, с инвестиционния интерес и засилената икономическа активност. Кметът Панов и младите хора говориха също за мерките за опазване околната среда. „С бъдещата реализация на проекта за северен пътен възел автомобилите в централната и стара градска част ще намалеят с между 4 и 6 хиляди на ден“, посочи градоначалникът.

По предложение на младите хора ще бъдат обсъдени варианти за повече автобуси към кв. „Зона В“. Анонсиран бе и проектът за интегриран градски транспорт, по който предстои изграждането на буферни паркинги и пешеходен надлез в района на Търговски парк, закупуването на електрически автобуси, рехабилитацията на натоварени кръстовища, модернизация на светофарните уредби и др.

Учениците се интересуваха и от бъдещето на района на Старото военно училище. Даниел Панов обясни, че още през тази пролет ще бъде обявен международен конкурс за идейна концепция и т.нар. „Мастърплан“. „Всеки от вас може да сподели идеите и вижданията как да изглежда новият градски център. Реализацията на този стратегически проект за Велико Търново ще започне през следващата година със строителството на мултифункционална конгресна зала и инфраструктура“, посочи Панов.

Учениците се интересуваха от бъдещото обновяване на летището в Горна Оряховица, от опазването на старинните къщи и започналата реставрация в Стария град, от планирания бизнес-инкубатор за територията на бившето сержантско училище.

На финала на разговора Даниел Панов призова младите хора да продължат да учат във Велико Търново и в България, но дори да изберат други градове или държави, винаги да носят частица от Старата столица в себе си. „Нека бъдем заедно на 22 март и да отбележим подобаващо Празника на Старата столица“, завърши Панов.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)