37 архитекти ще изготвят заданието за нов градски център на площ 170 дка в Търново

Мисия

21-03-2018, 09:19

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Озеленяване и строителство ще са в съотношение 60/40

Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов проведе работна среща с 37 архитекти, инженери и градоустройствени експерти, съвместно с които се изготвя заданието за един от най-значимите инфраструктурни проекти в града през последните десетилетия – изграждането на нов градски център на площ от приблизително 170 дка на територията на Старото военно училище, съобщи Общинско радио. Предстои да бъде обявен международен конкурс за изработване на проект на градското ларго, припомни още градоначалникът.

В рамките на т.нар. „Мастърплан“ се предвижда да има повече озеленяване и по-малко строителство, в съотношение – 60/40%. Очаква се да бъде обособено голямо място за спортни съоръжения, пешеходно ларго и повече паркоместа. Даниел Панов допълни, че по ОП „Региони в растеж“ е заложен проект за строителство за голям конгресен център. На мястото, където се е намирало първото военно училище в България, ще има още нова библиотека, военен и етнографски музей.

„Екип от най-добрите великотърновски архитекти предложи целият терен да бъде разделен на три строителни етапа, за да може по оформянето на новия градски център да се работи планово и не на парче. Нещата в Старото военно училище ще започнат да се случват още от следващата година“, подчерта Панов. По негови думи, всички тези обекти ще повишат потенциала на Велико Търново да привлича повече туристи от страната и чужбина.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)