Кметът Даниел Панов: Пред Велико Търново стои хубаво бъдеще

Мисия

21-03-2018, 14:01

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

Искам всички великотърновци още повече да се гордеем с града си, казва в интервю за Velikotarnovo.utre кметът, в навечерието на празника на Старата столица

- Г-н Панов, в какво настроение очаквате празника на Велико Търново?

Знам, че има още ужасно много работа, във форма съм, имам ентусиазъм и повече опит. Работата не ме плаши, а напротив – носи ми удовлетворение и още повече заряд, когато виждам свършеното.

Например през миналата година вложихме 1,8 милиона лева в пътната инфраструктура в общината, като голяма част от тях са за пътища и улици в населените места. Започна изпълнението на европейски проекти за над 23 милиона лева, финансирани по ОП „Региони в растеж“. Инвестираме в обновяването на училища и детски градини. Обновени са някои от вековните къщи, даващи облик на града.

Европа признава, че Велико Търново е сред седемте града в България с най-ефективно усвояване на евросредства. Ние сме сред градовете с най-ниска безработица, с голям инвестиционен интерес, с положителен демографски баланс, с рекордна раждаемост. Само за година населението се увеличи с 1200 души.

Утвърдихме се като център на културния туризъм - над 450 са били събитията в културния календар през миналата година. За шест години данъците не са вдигани. А според териториалното статистическо бюро има 13 процента туристически ръст. Даже тук е мястото да кажа, че неотдавна прочетох едно проучване, което са си направили от екипа на вестник „Дневник“ и според тяхната класация нашите исторически обекти са били най-посещаваните миналата година. И не става дума само за Царевец и възрожденския архитектурен резерват Арбанаси, а и за другите обекти под шапката на Регионалния исторически музей. Ще продължавам много да залагам на туризма за развитието на града ни. Много хубави неща предстоят, имаме проявен интерес от все повече  страни, предстои да бъдем включени в престижната Международна мрежа за туризъм "Ню дестинейшънс".

- Как вървят дейностите в старата част?

Дейностите текат в темпо, след приключването на планиранотох обновление районът ще стане още по-красив и атрактивен за туристите. Непрекъснато държим връзка и с жителите там по повод подмяната на водоповода, която се прави преди другите ремонтни дейности. Осъществяват се проверки от инженерния екип и експерти, контролът е троен. Старият град ще има 8 километра нови водопроводи, които имат гаранция от 50 години, възможността за какъвто и да било теч е нулева. Отделно, петгодишна е гаранцията на строителните и изкопните работи. Ако при тях бъде допуснато някакво несъответствие, ще бъде коригирано за сметка на изпълнителите.

До края на годината ще обновим 38 старинни улици и площадни пространства в тази част на града. Инвестицията е за над 11 милиона лева. Освен старата част ще обновим и квартал „Чолаковци“ и пешеходната му връзка с жилищния комплекс „Бузлуджа“. Надявам се, че опозицията не цели да спре всичко това. Добре би било, ако приемат с тях да имаме обща цел - хубавото бъдеще на града и общината.

- Като заговорихте за бъдеще – какво реално е то за В. Търново, очертайте няколко щриха?

Както казах, това е моята цел – едно хубаво и добро бъдеще за Велико Търново. И вярвам, че стоим точно пред това. Първо магистрала „Хемус“ ще минава на 13-14 километра от Велико Търново, а не на 39 км, както предвиждаше проекта от времето на кабинета „Орешарски“. Всички знаем, че инфраструктурата е развитие, въпреки „крилатата“ фраза, че асфалт не се яде. Колкото до скоростния път Русе – Велико Търново, заради подадените жалби сме поискали да бъде на по-голямо отстояние от селата Хотница и Русаля. Надявам се, че забавянето след жалбите няма да стане причина за пренасочване на средствата към други проекти в Западна България.

Нещата в Старото военно училище ще започнат да се случват още от следващата година. Там ще е новият градски център, с много зелени площи, пешеходни зони, културни пространства.

Одобрени сме за „втори воден цикъл“, предвиждащ подмяна на ВиК и канализация в няколко квартала и промишлената зона „Дълга лъка“. Инвестиционното намерение е одобрено, чака се отварянето на оперативна програма „Околна среда“, а целта ни е постепенно да сведем до минимум рисковете от аварии.

Внесли сме проекти за две тренировъчни футболни игрища, които да бъдат изградени западно от стадион „Ивайло“ и всеки момент чакаме финансиране за едното.

Разработва се проект за Северен пътен възел, като идейната концепция вече е подадена в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С реализацията му транзитният трафик от Горна Оряховица през Стария град ще намалее с 6000 автомобила дневно.

Искам постепенно целият град да „светне“ и всички великотърновци още повече да се гордеем с него. Имам дългосрочна визия за това, което трябва да се върши и съм готов да посветя цялата си енергия, защото много обичам Велико Търново.   

- Какво ще пожелаете на съгражданите си?

Да са горди! Да знаят и помнят българската история и историята на Търново! Винаги от там може да се черпят сили и устрем. Също така и да са отговорни. Нека да пазим, както традициите, така и това, което е постигнато, да опазваме обществените  придобивки и всеки жител на града да се държи, както би се държал с имуществото си един стопанин. От всеки гражданин зависи градът да е по-чист и по-приветлив.

Разбира се, пожелавам на всички да са здрави, да има много радост в търновските домове. Честит празник на всички наши съграждани и на многая лета!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов