Проф. Пламен Павлов е Почетен гражданин на Старата столица, ДЮФА „Българче” и Едмънд Бек получиха наградата „Велико Търново”

Мисия

22-03-2018, 12:02

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Призовете връчи на тържествена сесия кметът инж. Даниел Панов

Проф. Пламен Павлов е новия Почетен гражданин на Велико Търново. Кандидатурата на преподавателя във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” бе издигната от Дирекционния съвет при Регионалния исторически музей, от Регионална библиотека „П.Р.Славейков”, читалище „Надежда”, Военна академия „Георги Стойков Раковски” и Лайънс клуб Велико Търново – Арбанаси.

Проф. Павлов е преподавател в катедра „Стара и средновековна история” на ВТУ.

Днес, поради неотложни служебни ангажименти, свързани с пътуване в чужбина на професора, наградата, по време на тържествено заседание на Великотърновския общински съвет, получи съпругата му Румяна Павлова. Тя прочете благодарствено писмо от проф. Павлов, както предостави негово видео обръщение. в което професорът обясни : „Почти целият ми съзнателен живот е свързан с Велико Търново. През годините, доколкото е по силите ми, се стремя да работя за доброто име на нашия град. С колегите ми от университета учим студенти от страната и чужбина и хиляди от тях останаха верни приятели и истински влюбени във Велико Търново. С проф. Николай Овчаров започнахме инициативата „Мисия България”, която е свързана именно с популяризирането на България и Велико Търново по света – причината, поради която днес съм удостоен с тази изключително важна за мен награда - да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на старата българска столица. Сърдечно благодаря за оказаната ми чест!”

 

Наградата „Велико Търново” кметът на общината днес връчи на ДЮФА „Българче” и американския предприемач Едмънд  Бек. Призът се присъжда  ежегодно по повод празника на града 22 март.

За наградата „Велико Търново”, ансамбъл  „Българче” бе предложен от Регионалната библиотека „П.Р. Славейков” и от началника  на РУО инж. Розалия Личева.  През тази година ансамбълът навършва 50 години от своето основаване. За този  период  във формацията са се обучавали над 3000 деца и ученици от общината. Те са били възпитавани в дух на опазване, съхраняване и популяризиране на българското фолклорно наследство, се посочва в мотивите за предложението. Формацията е създадена през 1968 година от маестро Михаил Дюлгеров – почетен гражданин на Велико Търново, и се е утвърдила като школа на българската народна музика, песни, танци и родолюбие.  Над 2500 са концертите, които младите музиканти и танцьори са изнесли в страната и в чужбина.

 

Едмънд Стерлинг Бег бе номиниран от Народно читалище „ Надежда-1869” и от инициативна група в състав арх. Иван Чолаков, арх. Румяна Брайнова, арх. Николай Георгиев, арх. Цветан Радев и инж. Стела Кирова. Едмънд Бек е роден  на 23 юли 1934 в Тексас, САЩ. През 2005 година посещава Велико Търново. Впечатлен от историческото наследство на старата столица, решава да инвестира в обекти, които да реставрира  в старата част на града. Днес той е собственик на хана „Хаджи Николи”, хотелът „Цар Борис”, Йоновия хан, сгради, намиращи се на улица „Стамболов” и на Самоводската чаршия, които са в различна степен на възстановяване и подготовка за реставрация. 

Призът му днес бе получен от негов представител, който благодари за високата чест и награда.  

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов