Новата си книга „Повече от любов“ представи пред горнооряховчани Радослав Гизгинджиев

Велико Търново Лайф

22-03-2018, 13:20

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Авторът раздаде множество автографи на своите почитатели

Новата си книга „Повече от любов“ представи пред горнооряховчани снощи писателят Радослав Гизгинджиев. Домакин на събитието, което се организира от Община Горна Оряховица и Общинска библиотека, бе Художествена галерия „Недялко Каранешев“.

Радослав Гизгинджиев е един от най-нашумелите и най-коментирани български писатели. Авторът набира популярност сред читателите в България с трилогията „Рай“: „Рай“, „Вратите“ и „Пеперудите“, която предизвика истински фурор и влезе в класациите на най-продаваните книги. Автор е на 5 моноспектакъла, изиграни от актьорите Петър Антонов, Симеон Владов, Диана Димитрова („Откраднат живот“) и Йоко Захариев. Игралният му дебют в киното като режисьор и сценарист е филмът „Изпуснати думи“ по разказ на Елин Пелин с главна роля - Койна Русева.

„Повече от любов“ е деветата книга на Радослав Гизгинджиев. „В тази книга пиша за обикновените хора, защото те крият необикновени истории. Във всяка ситуация се опитвам да гледам живота в очите – нито по-нагоре, нито по-надолу“, обърна се към гостите авторът. Работата по романа е отнела повече от 2 години, защото част от сюжетните линии са вдъхновени от реални събития, обвързани със съдбата на въдворените в т. нар „Лагери на смъртта“ между 1944 -1962 г. в България. „Лагерите на смъртта“ са само част от книгата, защото искам младите хора да знаят какво се е случвало през тези години“, коментира авторът.

Типично в стила на писателя, книгата вплита символиката на езически образи от фолклорното наследство на Балканите: Реката на Забравата, Полята на Отвъдното и мистичните Асфодели (цветята между видимото и невидимото). „Много важен човек за мен е баба ми. Тя ми е дала целия светоглед, който имам. Преди няколко месеца ми разказа за „молитвата на дърветата“. Но само много чисти хора могат да видят как дървета се молят, накланяйки клоните си към земята“, разказа още писателят.

„Корицата на книгата е доста провокативна и с нея искам по един симпатичен начин „да излъжа“ младите хора, за да им разкажа какво се е случвало с техните баби и дядовци. Искам читателят, когато влезе в книжарницата и вземе книгата, да я почувства и когато това стане, тогава да си я купи. Истинските книги трябва да те хващат, да ти изтръгват душата и след това да ти я връщат по-красива“, сподели пред своите почитатели Радослав Гизгинджиев.

След представянето на книгата, писателят имаше възможността да разговаря с публиката и да раздаде много автографи на своите почитатели.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов