АПИ : Над 1000 машини чистят пътищата, шофьорите да карат внимателно

Животът

22-03-2018, 18:37

Снимка:

община Велико Търново, архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В региона има намалена видимост в Стражишко заради мъгла

Шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена със зимните условия и без резки маневри, предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура”. Над 1000 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж в момента. Работата на екипите не е спирала, но при продължаващи валежи е невъзможно пътищата да са почистени до асфалт.

 

Слаб сняг вали в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Русе, София, Търговище и Шумен, както и в района на проход „Предел“, Благоевград /обл. Благоевград/, „Дюлински“ проход, Айтос, Кръстина, Драганци, Ловно ханче и Прилеп /обл. Бургас/, Картела и Пещера /обл. Пазарджик/, Паничково и Лъки /обл. Пловдив/, Сливен и Твърдица /обл. Сливен/, проход „Пампорово“, проход „Шипка“ и проход „Република“.

Пътните настилки са предимно мокри, заледени и обработени.

Намалена видимост поради мъгла: до 100 м в районите на Стражица /обл. Велико Търново/, Телиш и Люляк /обл. Плевен/.

 

Агенция „Пътна инфраструктура“ припомня, че поддържането на пътната инфраструктура е разделено на четири нива, регламентирани в Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата от 2012 г. Същите са изискванията и в Германия, и в редица други европейски държави.

В ниво „А“ на поддържане са пътищата с интензивност на движението над 4 000 моторни превозни средства на ден, каквито са магистралите и първокласните пътища и направленията, свързващи съседни области. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво „А“ е 3 см. Максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването до постигане на изискванията за ниво „А“ е 2 часа.

В ниво „Б“ са пътищата с трафик между 2 000 и 4 000 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж е 5 см. Максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията за ниво „Б“ е 3 часа.

В ниво „В“ са пътищата с трафик между 500 и 2000 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж е 7 см. Максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията за ниво „В“ е 5 часа.

В ниво „Г“ са пътищата с трафик по-малко от 500 МПС на ден. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж е 10 см. Максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията за ниво „Г“ е 8 часа.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов