Ветераните от войните искат национален мемориал „Единение” във Велико Търново

Мисия

23-03-2018, 07:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предлагат да се проведе обществена дискусия за идеята

Да бъде издигнат национален  паметник-мемориал „Единение“ във Велико Търново предлага Областният съвет на Съюза на ветераните от войните в старата столица.

„Ние считаме, че е крайно време да се освободим от идеологическите наслоения, догми и интерпретации в услуга на политическата конюнктура. Дошло е време да загърбим „-филството“ и „-фобството“ и да възродим паметта, почитта и преклонението пред саможертвата на всички български чеда, независимо от тяхната партийна оцветеност и идеология. Ако ние осъзнаем, че това време вече е дошло и взаимно си простим за допуснатите грешки, това определено ще бъде силен стимул за намиране прекия път към народно благоденствие”, коментира Иван Коев – председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните. Той поясни, че националният паметник – мемориал „Единение“ трябва да съдържа скулптурни елементи, олицетворяващи важни за страната събития от последните две столетия и камбана, която със своя звън да напомня за тях. А върху него да се изпише: „Никой не е забравен и нищо не е забравено”.

„Велико Търново е безспорна и утвърдена духовна столица на България. И само в нея мемориалът „Единение“ може да добие онзи нравствен и морален смисъл, който ще го превърне в национална кауза. Ако бъде реализиран, той ще е в духовна хармония с друг величествен паметник, издигнат в старата столица – паметникът „Майка България“, коментира още Иван Коев. Той предлага да започне и обществена дискусия за реализиране на идеята.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)