Кампания за превенция на туберкулозата започва Регионалната здравна инспекция

Мисия

23-03-2018, 14:52

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Кампания за превенция на туберкулозата започва Регионалната здравна инспекция, по повод Световният ден за борба с болестта, който се отбелязва на  24 март. Включените в инициативата прояви ще продължат до 19 април. Това стана ясно по време на брифинг на д-р Евгения Недева, шеф на РЗИ – Велико Търново.

Тазгодишното мото на кампанията е „Търсят се лидери за свят без туберкулоза“. „Кампанията  има за цел да повиши здравната информираност на населението, като цяло и на рисковите групи от него – деца и ученици в неравностойно положение, лица от ромски общности и други. Както и да надгради знанията на медицински специалисти, здравни медиатори  и други, по проблема туберкулоза“, обясни д-р Недева.

Здравните специалисти ще търсят решения за справяне със заболяването, както на политическо ниво, така и сред управителите на специализирани заведения, и сред рисковите общности. Ангажирането на съответните лидери на всяка общност и на различни представители на гражданското общество, е важно условие за успеха на кампанията.

В рамките на инициативата в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Велико Търново се проведоха дни на отворените врати и безплатни прегледи. Предстоят няколко информационни кампании в две училища от областта, както и раздаването на образователни материали. Предвидени са обучение на здравни медиатори и медицински специалисти относно превенцията на болестта.

Организатори на кампанията са Регионалната здравна инспекция, Пневмо-физиатричната болница, Център междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и Община Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов