Паметници и знакови фасади в Търново и Свищов гаснат тази вечер за „Часът на Земята“

Велико Търново Лайф

24-03-2018, 17:38

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

За единадесети пореден път тази събота /24 март/, от 20.30 ч. до 21.30ч. се реализира най-голямата природозащитна инициатива „Часът на Земята.

Община Велико Търново и Свищов, за поредна година се присъединяват към глобалното събитие, като Старата столица е активен участник в него от самото му начало през 2007 година.

Тази година темата е "Свържи се с природата" и фокусът е опазване на биоразнообразието.

В знак на съпричастност, в рамките на кампанията община Велико Търново изключва тази вечер за един час фасадното осветление на следните институции и паметници на културата:

-сградата на Община Велико Търново;

- ректората на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий";

- сградата на Щаб на НВУ "Васил Левски";

-Архитектурно-музеен резерват "Царевец";

-Архитектурно-музеен резерват "Трапезица".

Община Велико Търново се обръща с апел към всички институции, организации и граждани на подкрепят събитието, като изгасят в определеното време осветлението в продължение на един час.

В знак на съпричастност към идеята и в подкрепа на мисията ни да се погрижим за планетата, Община Свищов също изгася осветлението на три монумента в града - паметника на Свободата на пл. "Свобода", паметника на Дарителите, в центъра на града и паметника на "33-ти Свищовски полк" на пл. "Велешана".

От кметството в Свищов се надяват жителите на общината също да се включат в инициативата, изгасяйки за един час светлините в домовете си и така, чрез своя скромен принос, да подкрепят общата мисия за ограничаване на промените в климатичните условия на планетата. Частът на Земята дава възможност на всеки човек да разбере, какво влияние имат малките постъпки върху голямата планета и как може да използва силата си, за да се справи с климатичните промени. Инициативата израства в глобално общество, убедено в здравословното и устойчиво бъдеще на планетата.

Часът на Земята се провежда за първи път през 2007 г. в Австралия. Тогава, в рамките на един час, хората изразяват своята воля за справяне с климатичните промени, като загасяват осветлението в домовете си. В рамките на шестдесет минути притъмняват и фасадите на знакови сгради и културни паметници.

През 2015 г. „Часът на Земята“ вече е най-популярната световна инициатива, с участници от 170 държави и над 7000 града, правителства и бизнеси – обединени в общи послания и действия за природозащита.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов