На извънредна комисия общинските съветници ще решават съдбата на Хуманитарната гимназия

Мисия

26-03-2018, 09:48

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Не бих подкрепил дофинансиране, без да се видят реални действия” – е мнението на Венцислав Спирдонов

„Ако няма реални действия, не мисля, че бих подкрепил дофинансиране на Хуманитерната гимназия”. Това заяви председателят на местния парламент Венцислав Спирдонов пред общинските съветници от Постоянната комисия по образование и наука, цитиран от Общинско радио. По негови думи четири месеца след решението на Общинския съвет директорът да представи преработен план за оздравяването на учебното заведение, то не се изпълнява. „В телефонен разговор тя заяви, че няма да прави план. Ако ние искаме, да си го направим сами. Сподели в остри реплики, че е направила, каквото зависи от нея. Това било нейното виждане и не иска повече да е обругавана. Искаме просто да й помогнем, а не само да гласуваме като безмозъчни машинки дофинансирането”, каза Спирдонов.

Според Иван Александров оцеляването на гимназията зависи от активността на ръководството и на Центъра за кариерно развитие да популяризират и да осъществят прием по новата специалност „Библиотекознание”. „Надявам се Жоржета Ангелова да се свърже със столичното училище по полиграфия и фотография, където се изучава тази специалност, да проучи опита им и учебните планове”, каза Александров. В 153 населени места в региона има библиотечно обслужване. 30-40 на сто от кадрите обаче са на пенсионна възраст и след няколко години няма да има кой да работи в тази сфера, обясни общинският съветник.

„Години наред обвиняваме разширения прием в другите училища за състоянието на Хуманитарната гимназия. В това може да има нещо вярно, но не само там е заровено кучето. И ако в три големи гимназии приемът е по-малък тази година – гарантира ли това оцеляването на Хуманитарна гимназия? Не, не гарантира”, коментира Мирослав Трифонов. Според него общинските съветници  не може да администрират приема на ученици. „Ако няма подходящи специалности, които да отговарят на изискванията на децата и родителите им – ще трябва да  закрием Хуманитарна гимназия. Това е истината, колкото и да е грубо и нелицеприятно. От години отлагаме с надеждата нещо да се получи, но истината е, че нищо не се получава. Броят на децата не е достатъчен за поддържане на училището”, допълни Трифонов.

„Трудно е с една програма директорът да изплува от блатото, в което се намира”, категоричен е Стефан Михайлов.

В края на заседанието членовете на комисията приеха предложението на д-р Даниела Андреева да проведат извънредно съвещание, на което да поканят и директора Жоржета Ангелова. Решено бе срещата да се проведе на 29 март, половин час след редовната сесията на Съвета.

Председателят на комисията проф. Михаил Харалампиев настоя всички да присъстват на работната среща.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов