МРРБ: Няма проблеми при ремонта на водопроводите в Старо Търново

Животът

26-03-2018, 17:40

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Никакви проблеми не са констатирани при ремонта на водопроводите в старата част на Велико Търново. Това става ясно от отговор на регионалния министър Николай Нанков на поставен въпрос от депутата от БСП Весела Лечева, информира новинарският портал kmeta.bg. Качественото и законосъобразно изпълнение на строителните работи е потвърдено от проверка на Регионалната дирекция „Национален строителен контрол“ /РДНСК/, за което има съставени съответните констативни протоколи.

Над 4 милиона лева е инвестицията, осигурена от правителството на Борисов през бюджета на МРРБ за ремонта на 8-километрова водопроводна мрежа в старата част на Велико Търново. Новите тръби са с 50-годишна гаранция, а отделно е 5-годишната гаранция за изкопните и строителните дейности. Вместо да се зарадват на добрата новина, малко изненадващо общински съветници от БСП в Старата столица и техни симпатизанти дадоха нарочна пресконференция, в която гръмко обявиха как в Стария град цъкала „биологична“ бомба, а водопроводи били полагани под канализацията, припомня информационният портал.

За да успокоят хората, по чиито улици се извършват ремонтите и да разобличат фалшивата новина, 15 инженери, ВиК-експерти и заместник-кметът проф. Георги Камарашев лично се срещнаха с тях. „Никога не бихме поставили под риск здравето на великотърновци. Троен е контролът на строителните работи – веднъж от общината, втори път – от „ВиК Йовковци“ ООД, чийто е проектът за ремонта и на трето място – от строителен надзор“, коментира проф. Камарашев.

Кметът Даниел Панов също апелира към великотърновци да се вслушат във фактите и в компетентното мнение и авторитета на експертите, а не да се поддават на политически внушения.

Всички отговорни институции и експерти потвърдиха, че водопроводите не минават под канализацията, че няма констатирани нередности, че се изпълняват исканията на всяко домакинство, че постоянно се извършват хидравлични проби и дезинфекция на водата в новите участъци. Предвид релефа на Стария град, допустими изключения от специализираната наредба има единствено при домовите отклонения. В тези случаи се осигурява водоплътност на канализацията със специални елементи, които правят течовете напълно невъзможни. Проектът на „ВиК Йовковци“ е съгласуван от всички компетентни институции, а локацията на водопроводите и отклоненията не се променя, тъй като се извършват ремонтни дейности на съществуваща канализация, а не се изгражда нова, подчертаха още експертите.

Въпреки мотивираните отговори, социалистите дадоха втора нарочна пресконференция, на която обявиха как предстои проверка. Резултатите от нея вече са факт и потвърждават качественото изпълнение на дейностите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов