Кметът на Лясковец и местния бизнес участваха в изложение в Унгария

Велико Търново Лайф

27-03-2018, 10:59

Снимка:

община Лясковец

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В мащабното събитие се проведе и уоркшоп по професионална ориентация

В тридневно изложение, състояло се в унгарския град Тисафюред се включиха кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова и представители на местния бизнес. В побратимения на Лясковец град Тисафюред българската група участва по покана на Едит Бездан - областен управител на област Яс-Надкун Солнок, в чийто предели е Тисафюред. Това бе Първо изложение-панаир на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, в рамките на който протекоха и Дни на езерото Тиса. В мащабното събитие се проведе и уоркшоп по професионална ориентация, с участието на аграрни университети и училища с направление земеделие и хранително-вкусова промишленост. 

В проявата при откриването приветства и кметът на Тисафюред Имре Ужвари, а наред с културните мероприятия и концертите, протичаха и много конференции, чиито лектори бяха от министерството на икономиката, заместник-държавният секретар по финансите, представители от национална дирекция по заетостта, от сдружението на общините, от управлението на проекти и други. Участници в панаира бяха занаятчии, производители и приложници от три окръга.  

От българска страна представителите от Лясковец участваха в изложението с два щанда, в които бяха показани местни продукти на фирмите от община Лясковец в направления винарство, зърнопроизводство, производство на млечни продукти, сладкарство, консерви, колбаси и деликатеси, семена и посадъчен материал. С вина се представи „Тотал-Вини” ООД, а месни деликатеси и колбаси представи фирма „Стефанов-Иван Стефанов 04” ЕООД. Консервирани български плодове и зеленчуци показа фирма „Стил 90”, а честта да представи хубавото българско мляко, се падна на фирма „Амиго – Велко Вълчев – 2012”. Местната „Ива Агро” ООД презентира зърнопроизводството в нашия роден край, а ЕТ „Геясем” участва със семена и посадъчен материал – лози и рози. Семената на „Геясем” отдавна са известни в Тисафюред и Солнок, тъй като нашите търговци продават добре на унгарския пазар и вече имат установени бизнес връзки с унгарските си колеги. Всички продукти, които лясковските производители сложиха на щанда си, предизвикаха голям интерес. Унгарците имаха възможност да опитат от българските вина, вафли, от туршията, направена от наши зеленчуци, да си вземат млека, сирена и кашкавал, филе и суджуци от нашите щандове, а розите бяха буквално разграбени за кратко време. 

Лясковската група имаше възможност да наблюдава и концертите, представящи духовното богатство и културата на местните жители, да разгледа селскостопанската техника и да се запознае с бизнеса на побратимения ни град и целия регион. Лясковчани видяха и музейната етнографска експозиция, в която е представена сбирка и снимкови материали, свързани с градинарски фамилии от Лясковец и Драганово, оставили следа в отглеждането на зеленчуци далеч зад пределите на България.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)