Гран При за балет „Калина“ от Националния танцов фестивал в Шумен

Велико Търново Лайф

27-03-2018, 13:31

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В „Магията на танца“ участваха над 600 танцьори

В залата на Младежкия дом в Шумен в танцова надпревара с над 600 танцьори, състезателите от трета възрастова група на балет „Калина“ заслужено спечелиха своето първо Гран При за танците си „История“ по хореография на Василена Шопова и Виктор Алеков и “ Житие и битие“ по хореография на Александра Драгова.

И тази година над 40 танцьори от балет „Калина“ взеха участие в XIII Национален танцов фестивал „Магията на танца – Шумен 2018“, провел се на 24 и 25 март.

Най- малките танцьори на балет „Калина“ при НЧ „Напредък - 1869“ спечелиха специална награда за авторски танц по хореография на ръководителката им Калинка Генова. Танците „Звезди“ и „Миньонки“ на 20-те „калинки“ на възраст от 5 до 8 години впечатлиха журито от преподаватели в Музикалната академия в София, в Благоевградския и Пловдивския университети.

Специална награда за изпълнение бе присъдена на танцьорите от втора възрастова група на балета за танците „Пустото лудо и младо“ и „Веселите стърготини“ в раздел „Съвременни“.

В трета възрастова група танцьорите завоюваха втора награда в раздел „Характерни танци“ за зрелищния танц „В ритъма на Боливуд“.

Добрата подготовка, красивите костюми и участието на „най-добрият солист до 17 години“ – Денислав Иванов впечатли журито, ръководителите на всички балетни формации и публиката и донесе на балет „Калина“ награди за всички танци, с които се представиха в „Магията на танца“, Шумен.

Калинка Генова, ръководителката на балета сподели, че е изключително горда от представянето на всички деца в състезанието, което донесе Първото голямо отличие на състава – Гран При изключително силната конкуренция в трета възрастова група.

В още едно състезание през април ще участва балет „Калина“ – „Танцуваща река“, Русе.

 На 28 и 29 април Народно читалище “Напредък - 1869“ и балет „Калина“ стартират за първи път Национален танцов конкурс „Танцова въртележка“, които ще се проведе в читалището.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов