Свлачище прекъсна главния водопровод на Свищов

Крупна авария на главния водопровод в Свищов остави във вторник града и съседните села без вода. Жителите на общината ще са на сухо поне два дни.

Причина за инцидента са активирали се в следствие на обилните процеси свлачищни процеси в местността Паметниците край река Дунав.

„Районът е изключително труднодостъпен. Нужни бяха часове, докато аварийните екипи успеят да се доберат до мястото на аварията. Необходимата техника и вик-служители вече са на място и работят по отстраняването на теча от пробойната”, каза кметът на Свищов Генчо Генчев.

Градоначалникът незабавно е задействал нужната процедура по създаването на необходимия ред в такива извънредни ситуации. Задействан бил кризисния план на общината и за случая е уведомен областният управител проф.Любомира Попова. Информирани са всички детски градини, учебни и здравни заведения за липсата на питейна вода.

„Спукан е старият водопровод, тъй като новият, за който бяха похарчени над 2 млн.лева е извън строя и в момента фирмата изпълнител го подменя тотално. Цяла зима предупреждавах, че трябва да бъде буснат час по-скоро в действие, защото се очакваше старото съоръжение да избие”, коментира гневен Генчо Генчев.

Казусът с некачествено изграденият по времето на бившото общинско ръководство водопровод на града стигна до прокуратурата. Заради вложени некачествени материали, съоръжението не работи от седем години и непрекъснато дефектираше.

За калпавото строителство най-напред бе сезирана Районната прокуратура в Свищов, но после разследването бе поето от Окръжната прокуратура във Велико Търново. В края на на февруари пък цялата преписка е изпратена в Специализираната прокуратура в София.

До момента няма повдигнати обвинения на виновни длъжностни лица. Фирмата-изпълнител обаче беше заставена да подмени некачественото съоръжение по цялото трасе. Наскоро били доставени нови тръби, но все още не били положени.

В злощастния водопровод е вложена сериозна инвестиция като финансирането от Министерството на регионалното развитие и общината. От официалното откриване на съоръжението през декември 2010 година, до сега водопроводът е работил не повече от половин година. От Община Свищов припомнят, че са ставали повече от 50 аварии, които са през няколко метра една от друга.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов